Mnoho lidí zaměňuje celozrnné pečivo za cereální. Někteří ani netuší, že je mezi nimi rozdíl. A obchody na to výrazně spoléhají. Mnohdy prodávají pečivo pod označením cereální a lidé ho kupují v domnění, že jde o to nejzdravější. Jenomže to je omyl.
Cereální pečivo je totiž v podstatě většina housek, chlebů či rohlíků, které známe.
„Označení cereální se používá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií – tedy z obilovin. Označuje tak veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí,“ říká pro server Restmistr specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková.
Celozrnné pečivo
Celozrnné pečivo je to zdravé, které nejspíš v obchodě hledáte a někdy kvůli zavádějícímu označení nekoupíte. Tyto housky, rohlíky nebo chleby jsou pro lidské tělo zdrojem vlákniny.
Jsou syté a mají nízký glykemický index. Obsahují vitamíny B6 a E, kyselinu listovou a minerály měď, hořčík, mangan a zinek, píše Akademie Kvality.
Nenechte se zmást barvou
Mnoho lidí v obchodě sáhne po tmavém pečivu v domnění, že bude určitě celozrnné. Odborníci ale varují před tím, aby se lidé nenechali zmást.
Tmavé pečivo je oblíbené a část lidí žije v tom, že je také zdravé. Ve skutečnosti je ale ve většině případů upečené z obyčejné bílé pšeničné mouky, jen je do něho přimíchána část otrub, což jsou vnější obaly zrn.
Vícezrnné pečivo
Nakonec je tu ještě pečivo vícezrnné. To se vyrábí z mouky, do které jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny. Minimální obsah těchto obilovin musí být 5 %, uvádí Prostřeno.
Vícezrnné pečivo pomáhá k lepšímu trávení. Díky použitým semínkům z obilovin či olejnin navíc dobře chutná. Neznamená to ale, že je vícezrnné pečivo nutně celozrnné.
Zdroj: Akademie Kvality, Lidovky, Superkvašáci, Restmistr, Prostřeno
Autor: Šárka Cvrkalová