Až vám příště manžel oznámí, že má chuť na pořádný steak, překvapte ho. Nemusí totiž jít vždy o maso, steak se dá připravit i ze zelí. A i když to možná zní zvláštně, uvidíte, že ho nakonec ocení i mužská část domácnosti.
Někteří lidé tvrdí, že oběd bez masa není plnohodnotným jídlem. Přesvědčte je o opaku. Připravte doma své rodině k hlavnímu chodu zelné steaky a ukažte jim, že i zelenina se dá jíst originálně.
Vhodné pro vegetariány
Zelné steaky udělají radost vaší rodině, můžete je ale také použít jako záchranu, pokud má na návštěvu přijet kamarád vegetarián. Jídlo se obvykle podává s pečenými brambory.
Na přípravu zelných steaků budete potřebovat zelí, které nakrájíte na větší kolečka. Ta budou představovat jednotlivé steaky.
Dále si připravte olej, sůl, pepř, česnek, mletou papriku, italské koření, parmazán, mozzarellu, petržel a pokud chcete, tak také chilli.
Jak na lahodné steaky
Z jednoho zelí by se vám mělo podařit nakrájet zhruba 5 nebo 6 steaků. Nedělejte je příliš silné, ale ani příliš slabé, aby se vám nerozpadly. Potřete je olivovým olejem a dobře okořeňte.
Pak je dejte na plech vyložený pečicím papírem a posypte nastrouhanými sýry. Troubu si předehřejte na 180 °C a steaky pak pečte zhruba 20 minut. Zelí do sebe krásně nasákne chuť veškerého koření a sýr se rozpustí.
Steaky jsou křupavé, chutné a k opečeným bramborám se hodí skvěle. Jde o jídlo, které je důkazem toho, že ne každý oběd potřebuje maso. Připravte ho doma své rodině a budete překvapeni, jak si všichni skvěle pochutnáte.
Zdroj: Eat Well, An Oregon Cottage, My Forking Life
Autor: Šárka Cvrkalová