Ať už přinesete zeleninu ze zahrádky, nebo ji koupíte v obchodě, v obou případech je třeba ji před použitím při vaření nebo před konzumací umýt. Většina lidí ale i při této jednoduché činnosti dělá zásadní chyby. My vám je nyní prozradíme.
Ať už jde o to ze zeleniny smýt hlínu, nebo ji opláchnout, protože na ni v obchodě sahalo před vámi mnoho zákazníků, vždy je třeba ji čistit velmi důkladně. To, že listy salátu opláchnete pod tekoucí vodou, opravdu není dostatečné, uvádí Healthline.
Rizika velkého nebezpečí
Je jedno, jestli jde o salát, mrkev, ředkvičky nebo okurku. Ve všech případech je potřeba zeleninu omýt důkladně. Přesto se ale často setkáváme s lidmi, kteří ji jen tak ledabyle opláchnou a hned se do ní s chutí zakousnou.
„Produkty mohou být kontaminovány mnoha způsoby. Může jít například o kontaminaci zvířaty, která se pohybovala poblíž rostliny během fáze růstu. Nebo o kontaminaci pracovníky se špatnou hygienou během fáze sklizně i po ní,“ říká pro The Spruce Eats dietoložka Nichole Dandrea-Russert.
Zároveň dodává, že mnoho produktů dovážených z ciziny bývá také ošetřeno speciálními chemickými látkami. A ty sice nejsou pro člověka smrtelně závažné, ve větším množství mu ale mohou způsobit velké zdravotní problémy.
Jak správně zeleninu mýt?
Předtím než vůbec vytáhnete zeleninu z balíčku nebo než se dáte do jejího omývání, ujistěte se, že máte vy sami dobře mýdlem umyté ruce.
Zeleninu nejprve oplachujte pod studenou vodou – kromě teploty vody se řiďte i pravidlem 15 vteřin. Kratší čas zeleninu neomývejte.
Pak ji dejte do misky s vodou a ledem, kde se z ní odstraní i ty nejmenší částečky nečistot. Potom ji znovu opláchněte pod tekoucí vodou a můžete ji začít používat.
Ačkoli existuje řada rad, které doporučují zeleninu umývat speciálními prostředky, odborníci podle CDC varují před nebezpečím a doporučují zůstat pouze u čisté studené vody z kohoutku.
Zdroj: The Spruce Eats, CDC, Martha Stewart, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová