Také každý rok po Vánocích litujete toho, že jste přibrali několik kilo? I o svátcích se dá jíst zdravě, i když je to samozřejmě trochu náročné. Kromě odlehčeného bramborového salátu a zdravé rybí polévky se snažím omezit také příjem cukru. Dělám proto některé druhy cukroví zcela bez něj.
Samozřejmě že se na našem štědrovečerním stole objeví tradiční druhy cukroví, které jsou sladké. Těch se ale snažím konzumovat co nejméně a zaměřuji se spíše na ty bez cukru. Mám pro vás hned tři recepty, při kterých se této surovině zcela vyhnete.
Kokosové hvězdičky
Na toto cukroví budete potřebovat 95 gramů ovesných vloček, 130 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 70 gramů strouhaného kokosu, 45 gramů medu a půl lžičky jedlé sody. Med můžete nahradit javorovým sirupem.
Ve vodní lázni rozpusťte máslo s medem nebo javorovým sirupem. Ovesné vločky smíchejte s moukou, kokosem a jedlou sodou. Přidejte máslovou směs a vytvořte těsto, ze kterého pak vykrajujte hvězdičky. Ty se pečou asi 8 minut při 170 °C.
Marokánky ze sušeného ovoce
Připravte si 15 gramů mletého máku, 15 gramů lněného semínka, 100 mililitrů mléka, 100 gramů mletých ořechů, 150 gramů sušeného ovoce, 2 lžičky skořice, špetku vanilky a lžíci rumu.
Do hrnce dejte mléko a povařte v něm pomletý mák. Přidejte lněné semínko a vařte, dokud vám nevznikne hustá hmota. Tu potom smíchejte se zbytkem ingrediencí. Z těsta tvořte na plechu placičky, které pak pečte 15 minut na 200 °C. Marokánky můžete namáčet v hořké čokoládě.
Sezamové kuličky
Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 100 gramů najemno pomletých ovesných vloček, 50 gramů bílého sezamu, 50 gramů mandlí, 4 lžíce melasy, 2 lžíce kokosového oleje a 2 lžíce vody. Na dochucení si připravte kakao, vanilku nebo skořici.
Vločky i sezam opražte na pánvi. Smíchejte je s najemno nasekanými ořechy a dalšími sypkými ingrediencemi. Potom postupně přidávejte melasu a směs zahřívejte na mírném plameni. Vznikne vám husté těsto, ze kterého půjdou tvarovat kuličky. Ty můžete nakonec obalit ve vybraném dochucovadle.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová