Ryby jsou obecně považovány za jeden z nejzdravějších druhů masa. Obsahují řadu látek, které jsou pro naše tělo důležité, a měli bychom je tak na jídelníček zařadit minimálně jednou do týdne. Pokud si ale představujete jen rybí filé nebo kapří řízek, ukážeme vám, že s rybou se dá naložit i jinak. A když říkáme naložit, myslíme to doslova.
Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro vývoj kloubů. Dále jsou podle zahraniční studie důležité pro správnou funkci srdce a mozku a jejich konzumace se také doporučuje při dietách, jelikož jsou výživné a zároveň málo kalorické.
Rozhodně se vyplatí ryby pravidelně konzumovat. Pokud ale nemáte rádi rybí maso pečené či smažené, možná vás nalákají takzvané zavináče, tedy syrové ryby nakládané v kyselém nálevu. Oblíbená pochoutka, která se hodí například k pivu, není na přípravu nijak složitá, chce to jenom trpělivost.
Nakládaný sleď
Pokud si chcete doma nakyselo naložit nějakou rybu, je důležité zvolit nějaký menší druh plevelných ryb. Podle serveru Apetit online jsou na nakládání nejvhodnější filety ze sledě.
Kromě těch si připravte také sůl a pepř, cibuli, nakládané okurky, červenou, zelenou a žlutou papriku, hrášek, bílé víno, ocet bobkový list, hořčičné semínko, koriandr a cukr. Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidat můžete i trochu chilli.
Nejprve si naporcujte rybí filety a pořádně je osolte a opepřete z obou stran. Pak do nich vložte kolečka cibule a srolujte. Párátkem zajistíte jejich typický zavinutý tvar, odsud také pochází pojem zavináče.
Jedna vrstva za druhou
Jakmile máte ryby připravené, nachystejte si lák. Ten vytvoříte smícháním bílého vína s octem v poměru 3:1. Do tekutiny přidejte veškeré koření a vše společně nechte povařit, aby z vína vyprchal alkohol.
Následně si nakrájejte cibuli, papriky i okurky na kolečka a začněte je skládat do sklenice. Na spodek sklenice položte cibuli, přidejte pár koleček okurky a papriku, pak do ní dejte zavináč a dorovnejte barevnou mozaiku opět paprikou. Vše pak zalijte lákem a sklenici pevně uzavřete.
Zavináče nechte jeden den na lince v pokojové teplotě. Potom je uchovávejte v chladném prostředí, ideálně v lednici nebo ve sklepě. Ke konzumaci jsou vhodné zhruba po týdnu.
Zdroj: Apetit online, Top recepty, Pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová