Zapékanka: Jídlo komunistického Polska, které si upravíte podle svého

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zapekanka
Zdroj: Shutterstock

Zapékanka, nebo také v originále zapiekanka, je oblíbený polský sendvič, který se v zemi prodává ve stáncích a lidé si ho s oblibou dělají také doma. Jak název napovídá, jedná se o jídlo zapečené, konkrétně o pečivo, které se zdobí cibulí a houbami, rajčaty nebo šunkou.

Obvykle, když si dá člověk zapečený sendvič, jedná se o rozkrojené pečivo naplněné nějakou směsí. V tomto případě ale člověk dostane naservírované dvě půlky otevřeného pečiva. Zapékanka tak trochu připomíná pizzu, místo těsta je ale použita bageta.

Recept komunistického Polska

Zapékanka vznikla podle webu Taste Atlas v 70. letech minulého století. Tehdy vládli v Polsku komunisté a lidé se snažili využít naplno vše, co měli k dispozici, protože některé suroviny byly těžko dostupné.

Zapékanka se tak původně připravovala s restovanými houbami a se sýrem, postupem času se na ni ale začaly přidávat další ingredience. Dnes si ji každý může upravit podle svého, základem ale obvykle bývají rajčata, sýr a šunka.

Někteří lidé milují jídlo také s olivami, feta sýrem nebo dokonce ananasem, takže skutečně připomíná svou rozmanitostí levnější a jednodušší pizzu. A připravit si ho doma můžete i vy.

Domácí zapékanka

Na tradiční verzi zapékanky budete potřebovat 1 bagetu, 300 gramů hub, 1 malou cibuli, 150 gramů sýru a olej na smažení. Bagetu rozkrojte a opečte na oleji. Na stejné pánvi pak osmahněte najemno pokrájenou cibulku.

Do té přidejte houby a směs potom nandejte na bagetu. Následně ji zastrouhejte sýrem a dejte zapéct do trouby zhruba na 3 minuty. Jídlo se podává ještě teplé. Pokud nepatříte k milovníkům hub, vyměnit je můžete třeba za slaninu, klobásu, ale také kukuřici či špenát.

Zapékanka se tradičně podává s trochou kečupu navrchu, posypat ji můžete bylinkami, jako jsou bazalka, petržel nebo pažitka. Záleží jen na vás, kterou z verzí tohoto tradičního polského pokrmu si doma připravíte vy.

Zdroj: Mashed, Taste Atlas, Vice, Culture, Polonist

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články