Vypeckovávání třešní už vás s těmito triky trápit nebude. Zbavte se pecek snadno a rychle

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tresne
Zdroj: Shutterstock

Třešňové období je v plném proudu. Každý, kdo má možnost nasbírat si ovoce do zásoby, nejspíš potom neví, co s ním. A když už ho napadne nějaké využití, zabývat se vypeckováváním se chce málokomu z nás. Existuje ale několik triků, se kterými zbavíte třešně pecek snadno a rychle.

Ať už plánujete péct bublaninu, nebo dělat třešňovou marmeládu, pecky v ovoci zkrátka vadí. A vy tak nejprve musíte větší várku třešní odpeckovat. Jenže půlit každou třešeň zvlášť rukama a pecku z ní tahat je trochu otrava.

Vypeckování špejlí a lahví

Pravděpodobně nejznámějším trikem je vypeckování třešní pomocí špejle a lahve. Jednoduše si vezměte skleněnou flašku, na její hrdlo položte třešeň a do té zatlačte špejlí nebo třeba čínskou hůlkou. Pecka by se měla protlačit dovnitř lahve a třešeň zůstat venku.

Nevýhodou tohoto triku je, že přijdete o velké množství šťávy, která stříká při protlačování do lahve všude kolem. Pokud jsou třešně pevnější, obvykle se do lahve kromě pecky podaří protlačit i kousek ovoce. A vyndat ho potom je téměř nemožné.

Vypeckování pomocí trychtýře a brčka

Druhou možností, jak se zbavit třešňových pecek, je využití obyčejného trychtýře a brčka. Do vyšší sklenice vložíte trychtýř, do něj pak jednu třešeň. Brčkem pak protlačíte pecku do sklenice.

Tímto způsobem nepřijdete o žádnou šťávu, můžete ji totiž potom ze skleničky slít k vypeckovaným třešním. Jde o daleko efektivnější způsob, díky kterému budete mít třešně zbavené pecek velmi rychle.

Vypeckování pomocí dvou pekáčů

Poslední trik se hodí pouze v případě, že máte třešně měkké a dostatečně zralé. Jednoduše je nasypte do pekáče tak, aby pokryly jeho dno. Druhým pekáčem (ideálně víkem od něj) pak přitlačte třešně k nádobě.

Potom už jen z rozpadlých třešní vysbíráte pecky. Nevýhodou je, že uděláte z třešní tak trochu marmeládu. Záleží tedy hodně na tom, jak je chcete dál používat. Pokud se z nich chystáte vytvořit džem, jde o jeden z nejefektivnějších způsobů, jak je pecek zbavit.

Zdroj: Jessica Gavin, Chelan Fresh, The Spruce Eats

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články