Vosí hnízda ze strouhaného perníku: Ta by na vašem vánočním stole neměla chybět

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vosi hnizda
Zdroj: Shutterstock

Někdo jim říká vosí hnízda, někdo včelí úly. Tohle nepečené cukroví rozhodně k Vánocům neodmyslitelně patří. Tradiční verze se dělá z drcených piškotů a kakaa. Existují ale i jiné možnosti. Připravte si letos vosí hnízda perníková.

Perníčky na Vánoce dělá hodně lidí. Pro mnoho osob je ale v tomto období typické přidávat perníkové koření také do kávy nebo do různých dezertů. A i vosí hnízda ve spojení s perníkem chutnají naprosto skvěle. Vyzkoušejte a pochopíte.

Jak na přípravu

Na přípravu vosích hnízd z perníku budete potřebovat 120 gramů másla, 30 gramů cukru, půl lžičky citronové kůry, 100 gramů perníku ke strouhání, 60 gramů piškotů a 60 gramů máku.

Na náplň si připravte 80 gramů másla a 80 gramů karamelového salka. S touto náplní chutnají perníková hnízda skvěle, samozřejmě je ale můžete podle chuti naplnit tradičně také vaječným koňakem.

Příprava je snadná. Jednoduše všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte těsto, které necháte odpočinout hodinu v lednici. Pak jím plňte formičky. Zespodu udělejte do hnízd díru, kterou naplníte krémem. Nakonec jenom přidejte dospod piškot a máte hotovo.

Formičky vysypte cukrem

Mnoho lidí má při tvorbě vosích hnízd problém s tím, že se jim lepí na formičku. Někdo zkouší vymazat je máslem, potom je ale cukroví mastné a mnohdy to stejně nefunguje.

Existuje přitom jednoduchý trik. Stačí formičky vysypat cukrem. V tom potom také následně vosí hnízda obalte, jakmile jsou hotová. Příprava tohoto cukroví je velmi snadná a mohou vám s ní pomoci i děti. Budou sice těsto pravděpodobně ujídat, jde ale o cukroví nepečené, takže to ničemu nevadí.

V případě, že nechcete naspod vosích hnízd dávat piškoty, můžete je nahradit lineckým cukrovím, které si sami upečete. Někdo hotová hnízda ještě polévá čokoládou nebo bílou polevou, připomínají pak zasněžené vánoční stromečky. Recept má jednoduše mnoho zpracování a je na vás, které si vyberete.

Zdroj: Pro ženy, Apetit, Top recepty, Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články