Vídeňskou bábovku připravovali už naši předci. Je vláčná a nadýchaná

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Babovka
Zdroj: Shutterstock

Každá správná hospodyňka by měla umět udělat bábovku. A jednou z těch, na které si vaši hosté pochutnají nejvíce, je jemná rakouská bábovka, které se někdy říká také císařská nebo vídeňská. Tu připravovali už naši předci.

Pro někoho je pečení věda, s tímto receptem ale zvládne bábovku úplně každý. Je vláčná, nadýchaná, nemusíte se stydět ji nabídnout hostům. A přesto je její příprava velmi jednoduchá.

Stoletá tradice

Bábovka je v Evropě jedním z nejrozšířenějších dezertů a v zemích jako Česká republika, Polsko nebo Německo se objevila už v 15. století. Konkrétně na té rakouské si podle serveru iReceptář ve Vídni lidé pochutnávají už přes 100 let.

Na její přípravu budete potřebovat 150 gramů másla, 1 vejce, 250 mililitrů mléka, balíček vanilkového cukru, 250 gramů polohrubé mouky, balíček prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa a 160 gramů cukru krupice.

Snadnější už to být nemůže

Mléko v hrnci smíchejte s krupicovým cukrem, máslem a kakaem a dejte povařit. Jakmile vše přejde varem, odstavte směs z plotny a nechte vychladnout. Pak do ní přidejte mouku a prášek do pečiva.

Nakonec zašlehejte do těsta vajíčko a vanilkový cukr, vlijte vše do vymazané formy a dejte péct na 150 °C. Bábovka je hotová zhruba po hodině pečení.

Ideální je podávat bábovku s kávou, dětem k ní můžete připravit teplé kakao. Nyní v létě se ale skvěle hodí i k ledové kávě jako svačinka při posezení na zahradě.

Zdroj: Vaření, Recepty, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články