Když se pro vás vaše oblíbená pizza v restauraci stane nestravitelnou kvůli své ceně, je čas zřídit si soukromou pizzerii doma. Vestavné trouby s OptiBake z vás udělají nejen profipekaře, ale zvládnete s nimi i dokonalou italskou pizzu. K troubám teď dostanete lopatku na pizzu a pečicí kámen zdarma.
Dobrou troubu pozná domácí kuchařka či kuchař snadno. Nebo spíše snadno pozná tu špatnou. Jídlo se v ní nemusí péct rovnoměrně, může se připékat či nedopékat. Jenomže to, že trouba zvládne upéct rovnoměrně piškotový řez a bábovku, dnes nestačí. Chceme péct jako slavní šéfkuchaři a od trouby proto čekáme výrazně více. Navíc v dnešní době, kdy se restaurace stávají i pro střední třídu finančně nedostupným luxusem, zkoušíme naše kulinářské umění posunout ještě dál. A pomoci nám s tím dokáže dobrá trouba. Třeba taková, která zvládne chleba minimálně tak dobrý jako vyhlášená pekárna ve vašem okolí či upeče perfektní pizzu.
Někdy se nám na spotřebičích mohou zdát být některé programy zbytečné. Určitě tomu tak však není v případě programu Pizza, který nabízí vestavné trouby s OptiBake od Gorenje. Tyto trouby zvládnou péct až při teplotě 300 °C, a právě to je ideální teplota pro pizzu. A nejen pro ni. Vysokou teplotu pečení využijete i při kuchtění tortil nebo focacci. Trouba se na tuto teplotu umí díky funkci PreHeat předehřát do pět minut a za dalších pět minut již z trouby taháte hotovou pizzu. Nevěříte, že bude pizza z trouby stejně skvělou jak z kamenné pece ve vaší oblíbené pizzerii? Věřte, že bude! I díky pečicímu kameni. Gorenje teď dává ke svým troubám typu OptiBake pečicí kámen zdarma.
Co byste měli vědět o pečení pizzy?
- Pizzu vždy dávejte do rozehřáté trouby a na rozehřátý pomoučený plech, nebo na horký pečicí kámen.
- Udělali jste více těsta? Směle to nespotřebované nechte den či dva v lednici a udělejte z něj pak pizzu další den. Těsto si naporcujte a odložte zabaleno v igelitových pytlících. Ty svažte, ale nechte prostor pro kynutí těsta. Bude kynout i v lednici.
Trouby s mnoha vychytávkami a možnostmi
Proč jsou vestavné trouby OptiBake tak zajímavé? Pod tímto názvem se ukrývá zcela nová generace XXL trub Gorenje. Jde o prostorově štědré trouby s vnitřními zaoblenými hranami. Díky inovativní konstrukci lze využívat plných 77 litrů prostoru trouby. Oblé hrany a cirkulace vzduchu MultiFlow 360 °C zajišťují rovnoměrné pečení jako v profesionálních spotřebičích. Současně v troubě nedochází k míchání pachů. Proto je v ní možné připravovat najednou hned několik zcela různých pokrmů. Směle můžete péct maso pro hlavní chod a dezert současně nebo využívat najednou všech pět úrovní trouby.
Funkce, díky kterým ušetříte i navaříte coby profík
zmíněná funkce pětiúrovňového pečení vám pomůže ušetřit za energie. Nemusíte již kupovat ani předražené pečivo. Chléb si v profikvalitě upečete díky programu pečení s párou. Vodu už nemusíte pod chléb pokládat v plecháčku. Trouba má pro tento účel implementovanou nádržku. Mezi až 22 programy najdete i horkovzdušné fritování bez tuku (nahradí horkovzdušnou fritézu), automatické pečení masa se sondou propečenosti, pečení zmražených pokrmů, pomalé pečení, šetrné rozmrazování i třeba vychytávku, jakou je ohřívání talířů. K čemu ohřívat talíře? Nezapomeňte, že doba plýtvání energiemi skončila a v kuchyni tak budou mnozí z nás už tuto zimu nuceni přiškrtit radiátory. To pak ohřátý talíř oceníte. Jinak máte třeba těstoviny studené dříve, než s rodinou usednete za společný stůl.
Moderní bezúdržbové trouby
Říkáte si, tolik funkcí a možností, ale mnohé z nich umí troubu pěkně zaneřádit. A kdo se pak má s tím čistit? Nemějte strach. Trouby mají implementováno pyrolytické automatické čištění. To funguje bez našeho přičinění i bez chemie, navíc skutečně skvěle. Zatímco se z bezpečnostních důvodů dvířka na troubě zablokují, vypálí se veškerá špína v troubě při extra vysoké teplotě. Spálené částečky pak stačí vysát vysavačem nebo vymést. Žádná práce a trouba se leskne čistotou.
Autor: redakce