Dieta není vždy jenom o hubnutí. Někdy jde o způsob, jak naopak nějaké to kilo nabrat. V případě vertikální diety jde především o snahu přeměnit tuky na svalovou hmotu. A právě proto se také zaměřuje na omezený přísun vysoce kvalitních potravin bohatých na živiny.
Vertikální dieta byla představena Stanem Efferdingem. Známý kulturista ji vyvinul jako způsob, jak pomoci lidem v posilovně nabrat svalovou hmotu. Až později se o ní začalo mluvit jako o možnosti, jak se také dají nějaké ty kilogramy shodit.
Konec rozmanité stravě
Většina diet uvádí, že lidské tělo potřebuje rozmanitou stravu a mělo by přijímat ve zdravém množství potraviny všeho druhu. Vertikální dieta to ale vidí jinak.
Zaměřuje se jen na určité potraviny, které jsou vysoce kvalitní a dodají vašemu tělu potřebné živiny. Pokud omezíte rozmanitost potravin, stane se vaše tělo efektivnější při trávení a vstřebávání živin, vysvětluje server Barbend.
Ačkoli sám Efferding tato tvrzení podporuje, vědecky prý nejsou nijak podložena. Přesto existují ohlasy lidí, kteří při vertikální dietě výrazně zhubli tuky, a podařilo se jim naopak nabrat hmotu svalovou.
Ideální jídelníček
Velkou část jídelníčku během vertikální diety tvoří rýže a červené maso. To je upřednostňováno před kuřecím, protože má daleko více živin a je pro vývin svalové hmoty mnohem vhodnější, vysvětluje Healthline.
Bílá rýže je zdrojem sacharidů a navíc je lehce stravitelná. K dalším velmi oblíbeným potravinám patří vejce, špenát nebo losos, zdravé produkty velmi bohaté na živiny.
Naopak se nedoporučují potraviny, které nejsou lehce stravitelné. Patří k nim některé druhy zeleniny způsobující plynatost, jako například květák nebo cibule a česnek. Nevhodné jsou také luštěniny, hnědá rýže nebo některé obiloviny.
Dieta je tedy vhodná pro všechny, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu a zbavit se nějakého toho tuku. Je při ní ale samozřejmě třeba dodržovat také cvičební plán v posilovně. Pouze konzumací těchto jídel totiž rozhodně nezhubnete.
Zdroj: Healthline, Sportskeeda, Athletic Insight, Barbend
Autor: Šárka Cvrkalová