Mezi mými kamarády je několik veganů. Když tak dělám pohoštění na párty, musím na to obvykle myslet. Proto mám v zásobě několik receptů na veganské kanapky, na kterých si ale pochutnají i ostatní.
Kanapky jsou něco mezi chlebíčkem a jednohubkou. Dělají se obvykle z bagety, která se nakrájí zešikma. Jde o pochoutku, kterou sníte na dvě kousnutí. A nazdobit je můžete stejně jako tradiční chlebíčky.
Olivové kanapky
Tyto kanapky nejprve natřete olivovým paté. Připravíte ho rozmixováním oliv společně s česnekem, olivovým olejem a bazalkou. K této pomazánce se skvěle hodí rukola nebo rajčata.
Paté se dělá z černých oliv. Tmavá pomazánka tak s červenými kolečky rajčat, kterými kanapky dozdobíte, působí téměř jako jídlo pro šlechtu. Tahle pochoutka jednoduše skvěle vypadá i chutná.
Fíkové kanapky
Fíkové kanapky jsou spíše pro milovníky sladkých chutí. Kromě čerstvých fíků na ně budete potřebovat brusinky, citron a trochu skořice.
Brusinky smíchejte s citronovou šťávou a natřete jimi bagetku. Potom ji ozdobte kolečkem čerstvého fíku a vše zasypte malým množstvím skořice.
Kanapky s bramborovým salátem
Bramborový salát je jednou z nejčastějších pomazánek na chlebíčky. V tomto případě ho uděláte z veganské majonézy, vařených brambor, mrkve, petržele a sterilizovaných okurek.
Namažte salát na kanapku a ozdobte ji rajčetem, rukolou, nebo třeba kouskem uzeného tofu. Fantazii se ale meze nekladou a můžete použít třeba i ředkvičku nebo kousek papriky.
Kanapek na veganský způsob se dá udělat celé množství, tyto tři druhy jsou ale mé nejoblíbenější. A i když já sama jím mléčné výrobky i maso, ani těmito vynikajícími recepty připravovanými speciálně pro mé kamarády nikdy nepohrdnu.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová