Vdolky jsem milovala už jako malá. Často jsem si je ale musela odpustit, protože mě okolí upozorňovalo, že smažené sladké jídlo není zdravé. Teď už to ale neplatí. Naučila jsem se totiž dělat vdolky v troubě, jsou tedy téměř bez oleje a daleko zdravější než ty klasické.
Bavorské vdolečky byly ve školní jídelně mým nejoblíbenějším jídlem. Pokud i vy milujete vdolky potřené marmeládou s trochou tvarohu navrchu, rozhodně si je doma zkuste připravit podle následujícího receptu.
Jen minimum oleje
Na bavorské vdolky pečené v troubě budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 mililitrů mléka, kostku droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, špetku soli, 60 gramů másla a 1 žloutek. Na potření vdolků budete přece jen potřebovat trochu oleje.
Na zdobení si připravte podle chuti povidla, smetanu, tvaroh s cukrem, nějakou oblíbenou marmeládu nebo třeba šlehačku. Pokud chcete ale zachovat původní recept na bavorské vdolky a také mít jídlo trochu odlehčené, povidla a tvaroh to jistí.
Jak na vdolky z trouby
Ve vlažném mléce rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte vzejít kvásek. K tomu potom přidejte mouku, sůl, žloutek a rozehřáté máslo. Vypracujte těsto, které dejte pod utěrkou na teplé místo na hodinu kynout.
Připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem. Na pomoučněném vále z těsta udělejte plát, ze kterého pak vykrajujte kolečka. Ty po přemístění na plech nechte ještě 15 minut kynout. Potom je potřete olejem a pečte při 200 °C asi 20 minut.
Vdolky se podávají ještě teplé. Nandejte na ně lžíci povidel a trochu slazeného tvarohu, nebo si je dozdobte podle své chuti tím, co máte rádi. Jídlo je ideální jako oběd i večeře a potěší jistě všechny věkové kategorie.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová