Vařená vajíčka vydrží i týden. Uchovávejte je ale v lednici a ta vykoledovaná snězte jako první

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Velikonocni vajicka
Zdroj: Shutterstock

Po Velikonocích pravděpodobně budete přemýšlet, co dělat se všemi těmi vařenými vajíčky, která vám doma zbyla. Některá sice rozdáte koledníkům, jiná ale naopak dostanete. Existuje mnoho receptů, ve kterých se dají využít. Jak dlouho ale vejce po svátcích vydrží?

Možná budete vajíček přejedení už první den po Velikonočním pondělí. Je třeba popřemýšlet nad originálními recepty a vymyslet způsob, jak si jídlo vychutnat na mnoho variant. A i s tím vám v následujícím článku poradíme.

Vajíčka skladujte v lednici!

Je jasné, že pokud vajíčka obarvíte, chcete je vystavovat na svém svátečním stole, aby vám přinášela do domu velikonoční atmosféru. Jenomže pravda je, že do dvou hodin od uvaření byste měli vejce uskladnit do lednice, aby se nazkazilo.

Proto doporučujeme zdobit domácnost spíše vajíčky vyfouknutými a ta vařená mít v chladu. V pondělí ráno je vytáhněte těsně předtím, než začnou koledníci chodit pro výslužku.

Vajíčka, která dostanete naopak od někoho vy, spotřebujte jako první, protože nemáte jistotu, jak byla skladovaná, a jak dlouho tedy vydrží. Ta, která jsou v chladu od samotného uvaření, nicméně můžete konzumovat i po týdnu, píše Styl inStory.

Tipy na vajíčkové pokrmy

Vařená vajíčka se dají konzumovat na mnoho způsobů. Můžete je samozřejmě jíst k pečivu společně se šunkou a sýrem, nebo si udělat koprovou omáčku, ke které se skvěle hodí. Kromě toho se z nich dá ale připravit i vaječná tlačenka, nebo hned několik druhů pomazánek.

Smíchejte vajíčka se sýrem a máslem a připravte jednoduchý vajíčkový salát, nebo přidejte cibuli s tuňákem a udělejte si skvělou rybí pomazánku.

V neposlední řadě pak můžete připravit také sekanou plněnou vajíčkem, nebo vajíčko nakrájet na kolečka a zabalit ho do kuřecích rolek. Receptů existuje celá řada, rozhodně tak nehrozí, že byste museli vařená vajíčka nakonec vyhazovat zkažená.

Zdroj: Český rozhlas Hradec Králové, iReceptář, Top Recepty, Styl inStory, Pro Ženy, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články