I na Vánoce existuje způsob, jak si vychutnávat jídlo s pocitem, že děláte pro své tělo něco dobrého. Většina lidí se přejídá cukrovím a dopřává si mastné řízky s bramborovým salátem. Co ale třeba zařadit na jídelníček něco zdravějšího? Už jste zkoušeli pečivo ve tvaru vánočního stromečku, ve kterém je zapečený špenát?
V zahraničí je poměrně oblíbený, v České republice se o něm tolik neví. Vánoční stromeček se špenátem je ideální druh pečiva, které si můžete dát mezi svátky třeba na svačinu nebo nějakou večeři s čerstvou zeleninou či salátem.
Jde o slané pečivo dochucené špenátem, po jehož konzumaci rozhodně nemusíte mít žádné výčitky svědomí. Je ale z listového těsta, takže samozřejmě i zde platí všeho s mírou.
Kromě toho, že skvěle chutná a je díky špenátu velmi zdravý, dobře také vypadá a můžete se s ním tak pochlubit třeba i hostům, kteří se u vás mezi svátky objeví. Oslňte je letos tím, že doma upečete v zahraničí oblíbenou špenátovou pochoutku.
Jednoduchý recept
Na vánoční špenátový stromeček budete potřebovat listové těsto, špenát, měkký smetanový sýr, česnek, sůl, chilli, pepř, italské koření, strouhaný sýr (ideálně parmezán a mozzarellu) a máslo. Recept je poměrně snadný a v kuchyni by ho měl zvládnout i méně zkušený kuchař, uvádí server Munchkin Time.
Špenát nechte rozmrazit a nakrájejte ho najemno. V míse ho pak promíchejte se smetanovým sýrem. Přidejte česnek, sůl, chilli, pepř a italské koření, vše pořádně promíchejte, aby se směs krásně spojila.
Přidejte strouhané sýry, kromě mozzarelly a parmezánu se hodí třeba i čedar. Záleží na vaší chuti, co zvolíte. Z listového těsta vykrojte dva trojúhelníčky. Ty k sobě přilepte připravenou směsí, dejte ji vyšší vrstvu.
Trojúhelník pak po obou stranách nařízněte a nechte asi centimetr v prostředku slepený. Jednotlivé dílky pak zatočte do spirály. Díky tomu vám vzniknou větvě vašeho vánočního stromečku. Celé pečivo potřete bylinkovým máslem a vložte do trouby.
Vánoční stromeček se peče zhruba 20 minut na 180 °C. Že je hotový, poznáte podle zlatohnědé barvy.
Ideální je podávat jednotlivé „větve“ stromečku ještě teplé, studené jsou ale také dobré a vydrží několik dní.
Pokud s tímto pokrmem chcete ozdobit sváteční tabuli, rozhodně si je pak můžete v troubě kdykoli přihřát.
Zdroj: It’s Always Autumn, Munchkin Time
Autor: Šárka Cvrkalová