Upečte si snadný dýňový chléb. Chutná skvěle se šunkou i sladkými pomazánkami

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
dynovy chleb
Zdroj: Shutterstock

Dýňová sezóna je v plném proudu a jako každý rok i letos se chystám péct dýňový chléb. Je nadýchaný, křupavý, skvěle se hodí ke sladkým i slaným pomazánkám. A jeho příprava je poměrně snadná.

Pokud i vy každý rok přemýšlíte, jak využít všechny ty dýně, co vám vyrostly na zahrádce, upéct si dýňový chléb je rozhodně tip pro vás. Můžete si ho dát i do mrazáku, pokud ho tak upečete víc bochníků, nezkazí se.

Podle mého názoru si ho ale zamilujete natolik, že zmizí velmi rychle. Rozhodně nebudete mít s jeho přebytkem problémy. Vyzkoušejte si doma tohle snadné pečivo připravit a uvidíte sami.

Jednoduché dýňové pyré

Na přípravu dýňového chleba budete potřebovat pyré. To připravíte tak, že dýni hokaido oloupete, nakrájíte na malé kousky a dáte vařit. Jakmile změkne, rozmixujte ji tyčovým mixérem najemno. Dýňové pyré se dá taktéž uchovávat v mrazáku.

Na 200 gramů pyré si dále připravte 400 gramů hladké mouky, 20 gramů droždí, lžičku cukru, 200 mililitrů vlažné vody, špetku soli, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 hrsti dýňových semínek a slanou vodu na potření.

Snadný dýňový chléb

Nejprve z cukru, trochy vlažné vody a droždí nechte vzejít kvásek. Ten potom smíchejte s prosátou hladkou moukou, solí a zbytkem vody. Do těsta pak postupně přimíchávejte dýňové pyré a nahrubo nadrcené vlašské ořechy.

Těsto nechte na teplejším místě hodinu kynout. Potom ho přendejte do formy na chléb, potřete slanou vodou a posypte dýňovými semínky. Můžete použít také chia semínka.

Chléb se peče v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Nejlépe chutná ještě teplý, vydrží ale i několik dní. Vychutnejte si ho podle libosti samotný nebo se svou oblíbenou pomazánkou či šunkou.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články