Na upečení chleba není nic náročného. Vždycky ale můžete něco vylepšit. Pokud chcete doma připravit ten nejlepší bochník, který bude dokonalý, jako kdybyste ho pořídili v pekárně, s těmito tipy to rozhodně zvládnete.
Receptů na chléb je na internetu celá řada. Ať už si ale vyberete kterýkoli, některé zásadní věci se v nich nedozvíte. My vám prozradíme několik informací, díky kterým bude nyní každé vaše pečení na profesionální úrovni.
Suroviny vždy važte
V některých receptech se dozvíte, že byste měli použít třeba dva hrnky mouky. Ve skutečnosti je ale při pečení chleba dobré držet se vždy váhy. Měření je totiž pak daleko přesnější a těsto budete mít přesně takové, jaké být má.
Je možné, že i s hrnečkovou metodou byste udělali chléb velmi dobrý, vždy bude ale spíše průměrný. Každých pár gramů mouky má totiž vliv na to, jak křupavý a nadýchaný bude. Vyhledávejte tak raději recepty, kde jsou informace o surovinách udávány v gramech.
Správně vykynutý chléb
Některé recepty uvádějí, že máte těsto nechat kynout 40 minut, jiné píší hodinu. Jak poznáte, že je chléb připravený k pečení? Jednoduchým šťouchnutím.
Pokud je těsto vykynuté dostatečně, bude se nafukovat zpět pomalu a nezíská zcela svůj původní tvar. Pokud se vám ale vrátí příliš rychle, chce to ještě několik minut ho nechat odpočívat.
Mrazte a rýhujte
Pokud chcete mít bochník originální, nožem nebo žiletkou ho na různých částech můžete naříznout. Jeho kůrka pak bude dobře vypadat a bude také křupavější. Jenže ne vždy je toto rýhování snadné.
Aby se vám chléb nařezával lépe a vy měli jistotu, že docílíte přesně takového tvaru, po jakém toužíte, dejte bochník na 30 minut do mrazáku. Díky tomu ztuhne jen natolik, že ho budete moci narýhovat přesně podle svého gusta.
Zdroj: The Daily Meal, Laura Norris Running, Taste of Home
Autor: Šárka Cvrkalová