Úklid kuchyně: Jak často umývat lednici a linku, čistit spotřebiče či odvápňovat kávovar

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Uklid kuchyne
Zdroj: Shutterstock

Kuchyně je především místem, kde připravujeme jídlo určené ke konzumaci. Proto by měla být vždy dokonale čistá a na jejím úklidu bychom si měli dát obzvlášť záležet. Víte ale, že při čištění právě této místnosti často děláte zbytečné chyby?

V kuchyni je třeba uklízet každý den i několikrát. Pokaždé, když si připravíte jídlo, je potřeba otřít po sobě linku, zamést drobečky a umýt nádobí.

Někteří lidé si s těmito věcmi nedělají hlavu a kuchyň jednoduše uklidí večer s tím, že teprve tehdy umývají příbory od rána.

To ale podle webu Today není dobře. Bakterie na použitém nádobí se šíří velmi rychle, a je proto ideální kuchyň uklidit po každém jídle. Jaké další zásadní věci jste o úklidu vaší kuchyně možná nevěděli?

Podlahu setřete každý den

Do povinností spojených s úklidem, které byste měli dělat denně, nepatří jen mytí nádobí a setření kuchyňské linky. Každý den byste také měli vysát drobečky na podlaze a mokrým mopem pak v kuchyni vytřít podlahu.

Při každém vaření na ni může totiž upadnout kousek syrového masa nebo někam zapadnout slupka od ovoce.

Jednou týdně nezapomeňte na lednici a myčku

Lidé často v kuchyni uklízejí především to, co je na první pohled vidět. Nestačí ale jenom otřít kuchyňskou linku. Minimálně jednou do týdne je třeba pečlivě umýt kuchyňský dřez, vyleštit kohoutek a postarat se také o myčku a ledničku.

Pokud používáte myčku denně, minimálně jednou týdně je třeba vyčistit její filtry a umýt části, které jdou zevnitř vyndat. Z ledničky pak vždy jednou za 7 dní vyndejte všechny potraviny a zkontroluje jejich trvanlivost. Než je vrátíte zpět, řádně lednici vyčistěte.

Nezapomínejte na další spotřebiče

Kávovar byste měli propláchnout po každém použití. Minimálně jednou za měsíc ho ale odvápněte. Stejně tak rychlovarnou konvici. Vodní kámen, který se ve spotřebičích usazuje, ničí nejen chuť nápojů, ale také samotné přístroje.

K dalším věcem, které je třeba v kuchyni pravidelně dělat, je čištění digestoře. To se doporučuje minimálně jednou za dva měsíce.

Ačkoli si tak možná myslíte, že máte v kuchyni pořádek, existuje řada věcí, na které často zapomínáte. Přiznejte se, kdy naposledy jste například jarem důkladně vyčistili svou mikrovlnku?

Zdroj: Today, Southern Living, The Daily Meal, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články