Osobně neznám nikoho, kdo by nemiloval tvarohové šátečky. Obvykle kynuté těsto plněné sladkou náplní nikdy nezklame. Ale ta piplačka s přípravou… Ještě že existují také šátečky nekynuté, které máte hotové za krátkou chvíli a jsou velmi chutné.
Většinou jejich příprava netrvá déle než 40 minut. Pak si na nich můžete pochutnat s celou rodinou nebo jimi pohostit návštěvu. Obvykle se připravují na větší oslavy, ale proč by si člověk nemohl udělat radost i jen tak?
Co budete potřebovat?
Na přípravu šátečků budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 250 gramů polohrubé mouky, špetku soli, 2 lžíce cukru, 2 lžíce vlažného mléka, 2 žloutky, 200 gramů smetany ke šlehání, 30 gramů čerstvého droždí a tuk na pečení.
Na náplň si připravte 375 gramů měkkého tvarohu, žloutek, 2 lžíce rumu, lžíci vanilkového cukru, 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku, moučkový cukr a balíček rozinek.
Šátečky bez kynutí
V míse nejprve smíchejte rozdrobené droždí s cukrem a teplým mlékem. Ihned přidejte smetanu, žloutky, mouku, sůl a změklý tuk. Vše rozmíchejte vařečkou. Později, když bude těsto obtížné míchat, přendejte ho na vál a zpracovávejte ho rukama.
Těsto rozválejte, rozkrájejte na čtverečky a šátečky plňte náplní. Tu vytvoříte tím, že všechny suroviny na ni smícháte jednoduše v misce. Nic není potřeba vařit ani jinak tepelně zpracovávat.
Ihned a bez kynutí šátečky dejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Hotové budou zhruba za 20 minut. Nakonec je jen posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Zdroj: Top recepty, Nej recepty, iDNES, Vaříme s mozkem
Autor: Šárka Cvrkalová