Linecké cukroví patří během Vánoc k nejoblíbenějším druhům. Kromě klasického vykrajovaného jsou oblíbené takzvané linecké banánky, které se dají pořídit v každém obchodě. V balení jich je ale obvykle jen pár a stojí poměrně dost. Proto je lepší si je udělat doma.
Třené linecké banánky jsou jemné a křehké cukroví kombinující chuť máslového těsta, jahodové marmelády a čokoládové polevy. Jejich příprava není nijak náročná a zvládnete je udělat během chvilky. Poradíme vám, jak na to.
Ideální s domácí marmeládou
Na přípravu třených lineckých banánků si připravte 300 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, 75 gramů moučkového cukru, 2 vajíčka, citronovou kůru a jahodovou marmeládu. Nejlepší je používat domácí, postačí ale i kupovaná.
Nejprve si předehřejte troubu na 50 °C. Na plech vysypte mouku a nechte ji 15 minut zahřát, radí Víkendové pečení. Mezitím vyšlehejte máslo s cukrem, následně ke směsi přidejte citronovou kůru a vajíčka.
Takto připravené cukroví dejte do papírové krabice a umístěte na balkon nebo do chladnější spíže, kde bude mít do Vánoc možnost zkřehnout. Nikdy banánky nenechávejte v lednici, zůstaly by tvrdé a tolik byste si na nich nepochutnali.
Zdroj: Víkendové pečení, Prima Inspirace, Pradobroty
Autor: Šárka Cvrkalová