Jak všichni vědí, vegetariáni nejedí maso, mléčné výrobky si ale dopřávají poměrně běžně. Pak jsou tu ale vegani, kteří se všem živočišným produktům vyhýbají. I oni si ale mohou třeba takový sýr dopřát. A to ten vyrobený z ovesných vloček.
Jeho příprava je velmi levná, snadná a rychlá. A navíc si na něm pochutnáte. Využít se dá jak na chleba, tak i ve všemožných receptech k hlavnímu chodu. Tento netradiční domácí výrobek je navíc plný zdravých věcí, protože ovesné vločky jsou pro naše tělo velmi prospěšné.
Zdravé ovesné vločky
Ovesné vločky jsou potravina plná vitamínů a látek pro naše tělo velmi důležitých. Obsahují draslík, měď, sodík, zinek, fosfor a železo, dále pak vitamíny A, D a vitamíny skupiny B, píše Healthline.
Jsou plné antioxidantů, chrání naše tělo před pocitem hladu, pomáhají také ke zdravé lidské pokožce. Vločky jsou prevencí proti cukrovce, snižují cholesterol, posilují imunitu a zvyšují naši energii.
Sýr z ovesných vloček
Na přípravu sýru z ovesných vloček budete potřebovat hrnek ovesných vloček, 4 hrnky vody, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, špetku soli a bylinky podle vlastních preferencí.
Vločky vložte do mixéru a rozmixujte je na jemnou mouku. Společně s vodou je potom přiveďte k varu. Po deseti minutách vaření přidejte citronovou šťávu a olej. Citronová šťáva pomůže oddělit ovesnou směs a dodá sýrovou chuť.
Vše dále míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud chcete, přidejte bylinky podle vlastní chuti, potom směs nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Ovesný sýr nechte ideálně minimálně 6 hodin ztuhnout v lednici.
Poté je připraven ke konzumaci. Měl by být tuhý, nedrolit se, měl by jít lehce krájet na plátky. Dopřát si ho můžete na chleba, ale třeba také do různých zeleninových salátů.
Zdroj: Healthline, Yuzu Bakes, Healthy Slow Cooking
Autor: Šárka Cvrkalová