Chutney, nebo někdy také česky čatní, je indický pokrm. Jedná se o ovocné husté omáčky, kterými se mohou dochucovat další pokrmy. Jejich příprava není nijak náročná. Teď na podzim je ideální udělat si doma čatní například švestkové.
Švestek má mnoho zahrádkářů na podzim dostatek. Mnohdy možná přemýšlíte, co s nimi. Příprava čatní je jednou z možností, jak jejich zásoby trochu zredukovat.
Zdraví ve fialovém ovoci
Švestky jsou z 85 % tvořeny vodou. To znamená, že jejich konzumace pomáhá zajišťovat přísun tekutin do těla. Zbylých 15 % obsahuje velmi důležité látky, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty, pektiny, vláknina či polysacharidy, uvádí Times of India.
Pokud máte švestek velké množství, rozhodně by byla škoda je nechat zkazit a pak je vyhodit. Z téhle zdravé potraviny se dá vytvořit mnoho vynikajících jídel a čatní je jedním z nich.
Jak na přípravu švestkového čatní?
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat rostlinný olej, 4 šalotky, kilogram rozmixovaných švestek, 3 bobkové listy, 1 celou skořici, 5 hřebíčků, nové koření, mletý zázvor, 400 gramů hnědého cukru, 1 pomeranč a jablečný ocet.
Do pánve dejte olej a nechte na něm zkaramelizovat najemno pokrájenou šalotku. Potrvá to i půl hodiny. Do pánve pak přidejte koření a po minutě rozmixované švestky.
Přidejte cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru. Šťávu z pomeranče nařeďte jablečným octem a vše v pánvi potom přiveďte k varu. Čatní vařte zhruba hodinu, dokud se tekutiny nezredukují a nezůstane vám jen hustá omáčka.
Jakmile budete mít hotovo, slijte výsledek do sterilizovaných sklenic a ihned uzavřete. Nechte směs vychladnout a před konzumací ji uložte na několik týdnů do skříně. Potom si budete moci vychutnat vynikající pokrm plný vitamínů.
Zdroj: Times of India, Greedy Gourmet, BBC Good Food, Jamie Oliver, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová