Mnohým z vás ve spíži jistě zůstalo ještě pár konzerv se salkem, které jste nespotřebovali při pečení či dělání vánočního cukroví. Samozřejmě neotevřené kondenzované mléko v plechovce dlouho vydrží, ale nemusí v zásobách zabírat místo. Zkuste z něj upéct buchtu, jež bude výborná k snídani třeba s džemem.
Kondenzované mléko nesmí chybět při přípravě medovníkových a raffaelo kuliček a různých krémů. My Češi s ním jinak skoro nepracujeme, a tak jej kupujeme především v předvánočních akcích.
Pokud je to i váš případ a nechcete zásoby skladovat do dalších svátků, můžete si upéct jednoduchou buchtu, na jejíž přípravu budete kromě salka potřebovat už jen pár surovin.
V receptu se totiž využívá ještě hladká mouka, mléko, vejce, máslo, sušené droždí a sůl. Tedy suroviny, které máte doma běžně a asi vás už ničím nepřekvapí. Dokonce ani nepotřebujete váhu, vše v klidu odměříte díky hrnečku, lžíce či šálku.
Ingredience na snídaňovou buchta ze salka
Na tuto sladkou buchtu si tedy připravte 1 lžíci sušeného droždí, půl lžičky soli, 1 hrnek mléka, 1/2 šálku salka, 1 vejce, 3,5 šálku hladké mouky a 1/4 másla.
Dbejte na to, aby mléko mělo pokojovou teplotu. Takže ho před přípravou ideálně vyndejte z lednice, pokud tam uchováváte už otevřenou krabici či lahev.
To samé platí o másle. S tvrdým máslem se vám bude hodně špatně dělat těsto, včas jej tedy nechte změknout na lince.
Můžete použít k urychlení trik s napařeným hrníčkem, kterým kus másla překryjete a necháte pár minut dělat páru svou práci.
Postup
Všechny ingredience dejte do mísy. Jako poslední tam přijde přesátá mouka. Pomocí stěrky uhněťte kompaktní těsto.
To dejte asi na hodinu odpočívat přikryté potravinářskou folii v míse vymazané máslem. Poté těsto přesuňte na pomoučněný vál a stlačte jej pěstí pro uvolnění vzduchu.
Nyní rozdělte těsto na dvě poloviny. První z nich lehce rozválejte (aby měla tvar šišky od štrúdlu) a srolujte jako šneka zjednoho konce na druhý. Vznikne vám jakýsi srolovaný váleček, který rozdělte přibližně na 7 stejně velkých částí podle velikosti vaší formy. Ty pak do ní vyskládejte vedle sebe. Po upečení přilnou k sobě, což vytvoří hezké vlnité „kopečky“ na povrchu buchty.
To samé udělejte s druhou částí těsta, kterou jste si předtím oddělili. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zabere to asi 20 minut.
Poleva podle chuti
Hotovou buchtu můžete ještě zdokonalit polevou, kterou si uděláte smícháním salka s máslem. Zbylo-li vám z Vánoc salko s karamelovou příchutí, i to po smíchání s máslem bude jako poleva skvěle fungovat.
Můžete také zvolit čokoládu nebo sladké pečivo jen posypat moučkovým cukrem.
Výsledkem bude jednoduchý dezert pro ty, co si nepotrpí na hutné koláče s krémem či ovocem. Chutnat bude milovníkům croissantů, vánočky či briošek. I k nim totiž sedí trocha džemu, s nímž můžete snídaňovou buchtu podávat.
Zdroj: YouTube, Rasa Malaysia
Autor: Alice Konopásková