Slezský bigos: Uvařte si vydatné jídlo, které kdysi posilňovalo lovce při výpravách

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
bigos
Zdroj: Shutterstock

Slezská kuchyně velmi často experimentuje s kombinacemi masa a různých druhů ovoce. Není zde překvapením maso na pivě a švestkách, nebo třeba pečínka na jablkách. A právě podobné chutě se mísí v jednom ze starých slezských jídel, kterým je bigos.

Za starých časů byl podle serveru Prima Fresh bigos jídlem, které zahřívalo lovce při zimních výpravách. Ti si ho brávali do soudků na delší cesty. Ve slezské kuchyni je i dnes pokrm velmi oblíbený a pochutná si na něm úplně každý.

Zelí, maso a švestky

Bigos je pro někoho možná netradiční kombinací zelí s masem a se švestkami. I když na první dobrou se to může zdát zvláštní, pokud se suroviny dobře smísí, vznikne pochoutka, která vás svou chutí mile překvapí.

Na přípravu jídla budete potřebovat 500 gramů kysaného zelí, 500 gramů hlávkového zelí, 500 gramů vepřového masa, klobásu, cibuli, 100 mililitrů červeného vína, 100 gramů švestkových křížal, bobkový list, majoránku, mletou papriku, sůl a pepř.

Vydatné jídlo nejen pro lovce

Hlávkové zelí nejprve nakrájejte a v osolené vodě ho povařte doměkka. Nakrájejte si najemno cibuli i klobásu a společně osmahněte na pánvi. Pak přidejte na kostičky nakrájené vepřové. To zaprašte paprikou, přidejte křížaly a vše podlijte vínem.

Jakmile je maso měkké, přidejte povařené zelí i kysané zelí, vše dochuťte solí, pepřem a majoránkou a můžete servírovat. Jídlo je velmi vydatné, proto bylo dříve tolik oblíbené.

Díky zelí je plné vitamínů, a ačkoli je v něm vepřové maso a klobása, jde o pokrm vesměs zdravý. A každý, kdo rád experimentuje se sladkokyselými chutěmi a má rád zároveň pořádný kus masa, si pochutná.

Zdroj: Prima Fresh, iDNES, Česká televize 

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články