V Maďarsku se tomuto jídlu říká sauerkraut nebo také korhely soup. U nás bychom polévku pojmenovali zelňačkou, přezdívá se jí ale také opilecká polévka. A to proto, že má vyprošťovací účinky a je ideální si ji dát v případě, že vás trápí kocovina.
Z výše zmínených důvodů se polévka v Maďarsku dělá především na Nový rok. Recept na ni se vám ale může hodit ve více situacích. Naučte se tohle maďarské jídlo připravovat doma i vy a budete mít vždy v rukávu eso, kterým se kocoviny zbavíte velmi snadno.
Sytá polévka vydá za hlavní jídlo
Je lékem v případě, že to přeženete s alkoholem. Kromě toho jde ale také o vynikající pokrm plný vitamínů, který vás zasytí. Ačkoli se jedná o polévku, vydá za hlavní jídlo. Můžete si ji dát s klidem jako plnohodnotný oběd.
Na přípravu pokrmu s názvem sauerkraut budete potřebovat 600 gramů kysaného zelí, 500 gramů uzených žeber, 200 gramů uzené slaniny, 2 paprikové klobásy (ideálně pikantní), cibuli, 5 stroužků česneku, 200 mililitrů zakysané smetany, mletou papriku, bobkový list, pepř, 400 mililitrů vody a 2 lžíce mouky.
Příprava polévky
Žebra dejte vařit do vody. Zhruba po hodině k nim přidejte propláchnuté zelí, na větší kusy nakrájenou cibuli, rozmačkané stroužky česneku, pepř a bobkový list. Klobásu a slaninu opečte na pánvi a dejte je do polévky asi 40 minut po zelí. Následně přidejte papriku, z mouky a másla udělejte jíšku, kterou polévku zahustíte.
Pokud se vám zdá polévka hustá příliš, můžete přidat více vody. Nezapomeňte nicméně na to, že ji budete 10 minut před dovařením ředit ještě smetanou.
Polévka se pak podává posypaná opečenou křupavou slaninou, dozdobit ji můžete také nasekanou pažitkou nebo čerstvými listy libečku. V Maďarsku se někdy jí s chlebem, i sama o sobě je ale dostatečně sytá.
Zdroj: Hungarian Tidbits, Hungary Today, Food Tour Budapest
Autor: Šárka Cvrkalová