Saltimbocca je jedno z tradičních italských jídel, které kombinuje chuť masa a bylinek. Hlavní přísadou je v tomto případě čerstvá šalvěj. Jde o jednoduchý pokrm, který máte připravený do hodiny. Obvykle se podává s brambory nebo s bramborovou kaší.
Psaná historie receptu sahá až do roku 1930, kdy se o něm poprvé mluvilo v zahraničních kuchařkách. Italové tehdy zmínili, že je jídlo převzaté z ciziny, odkud ale skutečně pochází, známo dodnes není.
Ačkoli má saltimbocca mnoho variací, nejtradičnější je jedna. A vy si ji můžete snadno připravit podle následujícího receptu.
Plátek masa, šalvěj a kvalitní víno
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 600 gramů zadního telecího masa, 4 plátky parmské šunky, lístky šalvěje, mouku, decilitr kvalitního bílého vína, vývar, máslo, olej, sůl a pepř.
Nejprve maso naklepejte, po obou stranách osolte a opepřete. Pak na plátky položte šunku a lístky šalvěje a spíchněte vše k sobě párátkem. Nakonec holou stranu masa obalte v mouce.
Smažení a dušení
Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte máslo a dejte do ní maso. Opékat ho budete pouze po pomoučněné straně. Jakmile se maso zatáhne, podlijte ho vínem.
Víno přilévejte pomalu a vždy ho nechte pod pokličkou odpařit. Nakonec zalijte maso vývarem a duste ho tak dlouho, dokud se veškerá tekutina nevypaří. Mělo by se tím pádem krásně zpracovat z obou stran.
Nakonec už zbývá jenom plátky masa zdobené šalvějí naservírovat na talíř, přidat k nim brambory nebo bramborovou kaši, ozdobit kouskem něčeho zeleného a můžete podávat.
Zdroj: Eat and Walk Italy, Sanpellegrino, Taste Atlas
Autor: Šárka Cvrkalová