Saltimbocca: Udělejte si plátek masa trochu jinak. Tento tradiční italský pokrm vám zachutná

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Saltimbocca
Zdroj: Shutterstock

Saltimbocca je jedno z tradičních italských jídel, které kombinuje chuť masa a bylinek. Hlavní přísadou je v tomto případě čerstvá šalvěj. Jde o jednoduchý pokrm, který máte připravený do hodiny. Obvykle se podává s brambory nebo s bramborovou kaší.

Psaná historie receptu sahá až do roku 1930, kdy se o něm poprvé mluvilo v zahraničních kuchařkách. Italové tehdy zmínili, že je jídlo převzaté z ciziny, odkud ale skutečně pochází, známo dodnes není.

Ačkoli má saltimbocca mnoho variací, nejtradičnější je jedna. A vy si ji můžete snadno připravit podle následujícího receptu.

Plátek masa, šalvěj a kvalitní víno

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 600 gramů zadního telecího masa, 4 plátky parmské šunky, lístky šalvěje, mouku, decilitr kvalitního bílého vína, vývar, máslo, olej, sůl a pepř.

Nejprve maso naklepejte, po obou stranách osolte a opepřete. Pak na plátky položte šunku a lístky šalvěje a spíchněte vše k sobě párátkem. Nakonec holou stranu masa obalte v mouce.

Smažení a dušení

Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte máslo a dejte do ní maso. Opékat ho budete pouze po pomoučněné straně. Jakmile se maso zatáhne, podlijte ho vínem.

Víno přilévejte pomalu a vždy ho nechte pod pokličkou odpařit. Nakonec zalijte maso vývarem a duste ho tak dlouho, dokud se veškerá tekutina nevypaří. Mělo by se tím pádem krásně zpracovat z obou stran.

Nakonec už zbývá jenom plátky masa zdobené šalvějí naservírovat na talíř, přidat k nim brambory nebo bramborovou kaši, ozdobit kouskem něčeho zeleného a můžete podávat.

Zdroj: Eat and Walk Italy, Sanpellegrino, Taste Atlas

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články