Zelenina je velmi často opomíjená složka naší stravy a zejména do dětského jídelníčku je velmi složité ji zařadit. Existuje ale mnoho triků, jak ji do odpíračů zeleniny dostat. Naučíme vás rajčatovou omáčku, v níž schováte i další zeleninu a spotřebujete zbytky.
Ačkoliv se asi shodneme, že ideálnější je čerstvá zelenina, tak budeme vycházet z toho, že aspoň něco je lepší než nic.
Hra na schovávanou
Ideální formou na schování zeleniny jsou omáčky, které po rozmixování skryjí mnoho tajných přísad. Zelenina se však dá schovat i do smoothies, pomazánky, či dokonce do muffinů.
Nejlepší a nejrychlejší jsou ale zmíněné omáčky, které zároveň slouží jako rychlý oběd nebo večeře pro celou rodinu.
Zůstaneme zejména u dětí, které patří mezi největší odpírače zeleniny a které milují těstoviny. Není tedy nic lepšího než spojit těstoviny se zeleninovou omáčkou.
A jako bonus navíc lze tyto zeleninové omáčky zamrazit a máte vždy po ruce připravené rychlé jídlo.
Neuvěříte, kolik se tam toho vejde
Teď již ale k tomu receptu, u kterého budete překvapení, kolik zeleniny se dá do této omáčky schovat.
Připravte si tedy balení cherry rajčat, 1 cibuli, 2 malé cukety, 2 červené papriky, 2 až 3 mrkve, 4 stroužky česneku, 2 lžičky oregana, 1 až 2 lžičky soli a pepř.
Do hrnce dáte všechny ingredience nakrájené na kostičky kromě rajčat a vaříte 8 až 10 minut. Teprve nyní přidáte rajčata a 1 hrníček vody a vaříte dalších 10 až 15 minut.
Nechte odpařit co nejvíce vody, aby nebyla omáčka příliš vodnatá. Směs následně nalijte do mixéru, dochuťte kořením a rozmixujte do hladké omáčky.
Omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 4 až 5 dní, nebo v mrazáku, kde ji lze uchovat až 3 měsíce.
Pokud máte raději výraznější chuť, můžete využít tipu dle serveru My Fussy Eater a zeleninu osmahnout na másle a cibulce, a teprve poté zalít vodou.
Zdroj: Plantbased Jess, My Fussy Eater
Autor: Soňa Jiroutová