Když se řekne řízek, mnoho lidí si může vybavit různé verze. Někomu se jako první v mysli zjeví ten holandský, někomu klasický vepřový nebo kuřecí v trojobalu. Já osobně mám pod slovem řízek zafixovaného takzvaného ondráše. Maso obalené v bramborovém těstíčku.
Bramboráky u nás doma děláme často. Miluje je celá rodina, někteří pánové si ale občas postěžují, že jim k tomu chybí kus masa. V takovém případě existuje ideální kombinace. Kuřecí řízky se totiž dají obalit v bramborovém těstě. Vznikne tak pokrm, u kterého si nikdo nebude stěžovat na nic.
Řízek ondráš patří u nás v rodině k receptům, které prý už před lety dělaly naše babičky. V posledních letech se stává čím dál oblíbenější i v mém okolí a zdá se, že se tato pochoutka opět vrací na výsluní. Připravte si ji doma i vy a poznáte, proč tomu tak je.
Na strouhání si sežeňte pomocníky
Základem řízku ondráš je bramborové těsto. Na to podobně jako na bramboráky potřebujete oloupat, očistit a nastrouhat brambory. Pokud děláte jídlo pro celou rodinu, je to poměrně dost práce.
U nás se naštěstí všichni na ondráše tak těší, že jsou ochotni pomáhat. Pokud máte třeba starší děti, kterým už se nebojíte svěřit nůž, zapojte je také do přípravy jídla.
Kromě nastrouhaných brambor budete dále potřebovat maso, ideální jsou kuřecí prsa. Někdo dělá ondráše vepřové, v takovém případě se nejvíce hodí krkovice.
Dále si připravte sůl, pepř, hladkou mouku, olej, česnek, vajíčko, mléko, majoránku a kmín. Těsto na obalení připravíte v podstatě stejně jako to na bramboráky.
Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte s nimi vajíčka, majoránku, sůl, pepř, kmín a česnek a utvořte mazlavé těstíčko, do kterého půjde maso obalovat. To si naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Než ho obalíte těstem, nejprve ho poprašte moukou.
Stačí zelenina
Maso obalené v bramborovém těstíčku smažte na rozpálené pánvi dozlatova z obou stran. Je s tím sice trochu práce, zvlášť v případě, že i u vás si dá každý člen rodiny řízky tři, nakonec se to ale rozhodně vyplatí a všichni si skvěle pochutnáte.
K ondrášům není třeba dělat přílohu, maso i brambory už máte v základu. Na talíři tak stačí jídlo dozdobit zeleninou. Ideální jsou rajčata, okurka nebo třeba salátové listy. Někdo si dá k řízkům tatarku nebo třeba kečup, u nás se jí většinou jen tak samotné.
Zdroj: autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová