Připravte si bláznivý perník. Nepotřebujete žádné máslo, mléko ani vajíčka

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Blaznivy pernik
Zdroj: Shutterstock

Klasický perník, který se hodí jako dezert po obědě, ale i buchta pro návštěvu, zvládne nejspíš připravit každý. Jde o jeden ze základních receptů, který by měla dokázat jakákoli hospodyňka. Už jste ale někdy slyšeli o takzvaném bláznivém perníku?

Na jeho přípravu nepotřebujete žádné mléko, máslo ani vajíčka. Perník je snadný, rychle hotový, nadýchaný a velmi chutný. Vyzkoušejte si ho doma udělat i vy a překvapte rodinu nebo hosty jeho dokonalou chutí.

Snadný recept pro každého

Na přípravu bláznivého perníku budete potřebovat hrnek a půl mouky, půl hrnku cukru, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, hřebíček, sůl, čtvrt hrnku oleje, vanilkový extrakt, 3 lžíce octa, hrnek vody a čtvrt hrnku melasy.

V malé misce smíchejte vodu s melasou a dejte směs stranou. Do větší mísy dejte všechny suché ingredience a velmi dobře je promíchejte. Potom přidejte do směsi olej, ocet a vanilku.

Půl hodiny pečení

Těsto spojte s melasovou vodou a vše dobře promíchejte. Samotná tato příprava těsta vám zabere jen pár minut. Následně směs vlijte do vyššího pekáče vyloženého pečicím papírem.

Perník se peče zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Že je hotový, poznáte podle vpichu párátka. Pokud se na něj těsto už nebude lepit, můžete perník vyndat a servírovat.

Někdy se upečený perník přelívá rozpuštěnou čokoládou, jindy ho můžete posypat nasekanými oříšky nebo nastrouhaným kokosem. Jakou cestu zvolíte, je v tomto případě už jen na vás. Do hodiny byste ale měli tento recept zvládnout.

Zdroj: Food, Sweet Little Bluebird

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články