Při velikonočním úklidu nezapomeňte na troubu. Pomůže jedlá soda a citron

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Uklid trouby
Zdroj: Shutterstock

Před Velikonocemi mnoho hospodyněk provádí důkladný úklid domácnosti. Je vhodné mít na svátky, kdy jsou časté návštěvy, všechno krásně nachystané. Nezapomněli jste ale na nic? Kdy naposledy jste důkladně čistili například troubu?

Nejde jen o to spotřebič zvenku otřít. Používáme ho téměř denně, usazují se tak na něm nečistoty z vnější i vnitřní strany. A jednou za čas je třeba troubu vyčistit opravdu důkladně. Před Velikonocemi je ta správná doba.

Hygiena a bezpečí

První důvod, proč čistit troubu jednou za čas důkladněji, je zřejmý. Uvnitř se usazují nečistoty, tudíž se zde tvoří bakterie. A jelikož v troubě připravujeme jídlo, mohlo by se pro nás jednat o velké zdravotní nebezpečí, píše Martha Stewart.

Jde ale o mnohem víc. Server Real Simple upozorňuje na to, že pokud budete mít v troubě například připálené kusy jídla, může při jejím používání dojít k požáru. V lepším případě si zničíte spotřebič, v tom horším ale může vyhořet celý váš byt.

Bez chemie

Troubu je především zevnitř potřeba vyčistit velmi důkladně. Zvenku ji pravděpodobně otíráte pravidelně. Na usazené nečistoty nicméně budete potřebovat hrubou houbičku a kvalitní čisticí prostředky.

Pokud se vám nechce utrácet za drahé čističe z drogerie, které jsou navíc plné chemie, máme pro vás jednoduchou radu. Jedlá soda a voda s citronem totiž mají podobné účinky. Z trouby díky nim odstraníte špínu, a navíc bude krásně vonět, uvádí The Kitchn.

Nejprve pomocí jedlé sody vydrhněte připálené nečistoty. Potom vše setřete do sucha a vyčistěte vnitřek trouby hadříkem namočeným v citronové vodě. Spotřebič rozehřejte na 150 °C a nechte teplo, aby společně s kyselými látkami z citronu zničilo veškeré bakterie, radí The Spruce Eats.

Poté už jen stačí vlhkým hadříkem setřít poslední špínu a nečistoty, vyleštit sklo na dveřích trouby a můžete se dát do pečení třeba velikonočního beránka.

Zdroj: The Spruce Eats, Real Simple, The Kitchn, Better Homes, Martha Stewart

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články