Přidáváte při vaření těstovin do vody olej, aby se vám nelepily? Pak byste s tím měli co nejdříve přestat. Je sice pravda, že tenhle trik krásně funguje a nudle skutečně zůstanou oddělené, existuje ale důvod, proč k nim olej nepřidávat.
Nejspíš každý, kdo někdy dělal těstoviny, použil při jejich vaření olej. Je to všeobecně doporučovaná věc. Jenomže to má jeden háček: můžete tím zkazit celý pokrm.
Oleji se vyhněte
Voda a olej se nemísí. Člověk nemusí být vzdělaný chemik, aby tuto skutečnost postřehl. Když vodu z těstovin slíváte, olej se tím pádem s největší pravděpodobností nevyleje z hrnce, ale ulpí na vašich nudlích, píše Reader’s Digest.
Nejenže je to nezdravé, pokud následně těstoviny promícháte s omáčkou, může se navíc výrazně také změnit její chuť. Obvykle bohužel k horšímu. Proto je lepší olej při vaření těstovin nikdy nepoužívat.
Aby se těstoviny nelepily
Většina z vás si možná nyní položí otázku, jak tedy docílit toho, aby se těstoviny při vaření neslepily. Odpověď je velmi jednoduchá. Stačí použít větší hrnec.
Mnoho lidí si myslí, že na malou porci těstovin jim stačí těstoviny vařit v malém hrnci. Nudle ale ve skutečnosti potřebují více prostoru, aby se k sobě vzájemně nepřilepily, uvádí Smithsonian.
Dále pak těstoviny průběžně jednou za pár minut promíchejte a během vaření je stále kontrolujte. I bez oleje se vám pak podaří je uvařit tak, aby se k sobě nepřilepily. A navíc budou zdravé a omáčka vždy přesně taková, jakou jste si ji přáli.
Zdroj: Tasting Table, Reader’s Digest, Self, Smithsonian
Autor: Šárka Cvrkalová