Další váš známý přestal jíst maso a stal se vegetariánem, nebo dokonce veganem? Ačkoliv vám to může připadat jako hloupost, tak studie prokázaly, že tato změna jídelníčku nejenže má pozitivní vliv na vaše zdraví, ale dokonce tím zachraňujete planetu.
Mnoho staletí zakořeněné návyky se v posledních letech začínají měnit, a to zejména s ohledem na zdraví, ale také s narůstající potřebou zabránit ekologické krizi.
Rostlinná strava snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
Dle serveru SciTechDaily dochází ke sběru dat týkajících se veganské a vegetariánské stravy již od roku 1982. Tato data ukazují mimo jiné to, že tento druh stravování snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krevním oběhu.
Aktuální výledky tohoto zkoumání provedeného na 2 372 účastnících publikoval European Heart Journal a naznačují tak, že rostlinná strava může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
„Pokud lidé začnou jíst vegetariánskou nebo veganskou stravu od raného věku, potenciál pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění způsobených ucpanými tepnami je značný,“ řekla k výsledkům profesorka Ruth Frikke-Schmidtová, hlavní lékařka na Rigshospitalet v Kodani v Dánsku.
Ta také dodala, že našli podobné výsledky napříč kontinenty, věky, různými rozsahy indexu tělesné hmotnosti a mezi lidmi v různém zdravotním stavu.
Nejmenší dopad na planetu
Zajímáte se o to, jak pomoci planetě, aniž byste se lepili k silnici nebo blokovali dopravu? Tak vězte, že to můžete udělat u vás doma od stolu.
Nová studie vědců z Oxfordu totiž odhalila, že rostlinná strava má nejmenší dopad na životní prostředí.
Studie hodnotila environmentální dopady různých diet: s vysokým a nízkým obsahem masa, pescatariánské (ti, kteří jedí ryby), vegetariánství a veganství pomocí údajů o stravě a sbírala data od více než 55 000 jedinců.
Zjištění týmu z projektu Livestock, Environment and People (LEAP) na Oxfordské univerzitě ukázala, že dietní dopady rostlinné stravy byly asi třetinové v porovnání s těmi, kteří jedli maso.
Je potřeba snížit konzumaci masa ještě více
Strava s vysokým obsahem masa má největší dopad na mnoho důležitých environmentálních ukazatelů, jako je změna klimatu a ztráta biologické rozmanitosti.
Snížení spotřeby masa a mléčných výrobků může mít dle studie zásadní význam.
Dle serveru The Conservation mají dokonce na jednotku zkonzumovaného jídla maso a mléčné výrobky třikrát až stokrát větší dopad na životní prostředí než potraviny rostlinného původu.
Studie pak dále doplňuje, že během posledních 10 let došlo ve Spojeném království ke snížení konzumace masa, ale aby to mělo vliv na životní prostředí, muselo by dojít k dalšímu snížení minimálně o 35 %.
Tak co? Stále si o vašich známých myslíte, že se tak trochu zbláznili, nebo na to už koukáte i z jiného úhlu pohledu?
Zdroj: SciTechDaily, Mint lounge, The Conversation, Science alert
Autor: Soňa Jiroutová