Komerční sděleníŽivotní styl

Povinné evropské zastávky pro foodlovery

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Gastroturistika
Zdroj: ČSOB Pojišťovna

Milujete dobré jídlo? Vyrazte za gastroturistikou do těch nejlepších evropských destinací pro foodlovery. Francie, Itálie a Řecko ale nejsou jediné země proslulé svými pokrmy. Kam v Evropě za nejlepšími chuťovými zážitky?

Chcete se na dovolené nejen dobře bavit, ale i najíst? Pak je gastroturistika to pravé pro vás – spojení objevování kultury a historie s gurmánským zážitkem. Francie se svými sýry, pečivem a vínem, Itálie a její dokonalá neapolská pizza nebo Řecko s proslulým gyrosem a sladkou baklavou. Tak si zabalte kufry, sjednejte pojištění na cesty a připravte chuťové buňky na dokonalou jízdu.

Festival jídla v Nizozemsku

V nizozemském Haarlemu se koncem srpna každoročně koná Foodtruck Festival v nádherném parku Kenaupark. Jídlo ze všech koutů světa na jednom místě. Vychutnejte si třeba thajské kari, fritované krokety nebo nejrůznější vegetariánské a veganské lahůdky. A to všechno z foodtrucků ve stylu Rolls-Royce, minibusu i velkého jídelního vozu. Nouze není ani o pití. Ochutnejte několik druhů piva, čerstvé šťávy nebo neodolatelné drinky. Součástí festivalu jsou i workshopy a bohatý program, takže na něm klidně můžete strávit celý den a nudit se rozhodně nebudete.

Dánský gastro festival

A srpen je na jídlo bohatý i v Kodani. Copenhagen Cooking & Food Festival trvá celých 10 dnů, během kterých si vaše chuťové pohárky mohou dopřávat to nejlepší ze severské kuchyně. Na své si přijdou vegani i masožravci, milovníci plodů moře i ti, kteří dávají přednost něčemu sladkému. Do akce se zapojují přední světoví kuchaři, freelanceři i malé podniky, které chtějí prezentovat své kuchařské umění. Vstup na ni je zdarma.

Do Manchesteru na barbecue

Dali byste si šťavnatá žebírka grilovaná nad otevřeným ohništěm? Pak musíte do Smokehouse & Cellar v Manchesteru. Maso tam připravují na speciálním grilu na barbecue na směsi dřeva z bílého ořechu, dubu a jabloně. A to celých 15 hodin, během kterých maso získá dokonalou strukturu, chuť i barvu. Připravte si žaludek, protože budete chtít všechno – uzená žebírka s glazurou i hamburger s dvojitou dávkou masa. Ať už si vyberete cokoliv, zapít to můžete nepasterizovanou tankovou plzní.

Ryby na 100 způsobů ve Finsku

Finsko, a severské země obecně, si gurmáni spojují s kuchyní přetékající mořskými plody a rybami. Přístup k Baltskému moři, ale také spousta jezer ve vnitrozemí zaručují čerstvost, kterou u nás jen tak nedostanete. Místní tradiční surovinou je losos a Finové si ho rádi dopřejí uzeného na bagelu nebo v podobě lososového„tataráku“ s koprem a citronovou šťávou. Oblíbení jsou také slanečci nebo sledi. No a k pořádné rybě to chce i dobré pečivo. Dejte si třeba tmavý žitný chléb nebo ochutnejte kalakukko – bochník tmavého chleba se zapečenou nádivkou ze slaniny a soleného rybího masa.

V obklopení vinic na Ischii

Ischia je ostrov nejen stovek pramenů, ve kterých se můžete koupat, ale i skvělého jídla. Nad zátokou Sorgeto najdete malou restauraci s výhledem na Sant’Angelo, jejíž personál tvoří výhradně ženy. Všechno jídlo tam připravují pouze z lokálních surovin a restaurace má dokonce i vlastního rybáře. Mateřská láska se projevuje nejen ve vybraných surovinách, ale i ve velikosti porcí. Ty jsou totiž opravdu, ale opravdu velké. Objednejte si proto raději pro dva lidi jen jednu porci a pak uvidíte, zda zvládnete ještě něco dalšího.

Autor: redakce


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články