Vytřídit si potraviny v lednici není žádná věda. Přesto v tomto ohledu mnoho lidí stále dělá chyby. Tam, kde má být zelenina, skladují často jogurty, a naopak. Přitom správné umístění potravin do ledničky je klíčem ke zdravé stravě a kvalitě potravin. Osvojte si proto, kam a proč jednotlivé potraviny umístit. Vyhnete se tak opakováním těch samých chyb pořád dokola.
Lednice je rozdělena do několika částí. Někteří lidé si ani neuvědomují, že teplota v lednici není všude stejná. Nejchladnější část je ta spodní, následně se zvyšuje cca o 1 stupeň s každou policí, vysvětluje The Kitchn.
Ne všechno ovoce a zelenina patří do lednice
Úplně nejstudenějším místem v lednici je spodní šuplík. Do toho patří ovoce a zelenina. Můžete sem umístit jarní cibulku, ředkvičky, rajčata, banány, jablka, hroznové víno nebo třeba meloun.
Ne všechno ovoce a zelenina ale patří do lednice. Některým potravinám bude lépe mimo ni, například bramborám, které při umístění do lednice mohou zesládnout.
Stejně tak některé exotické ovoce, jako jsou ananasy, manga nebo citrusové plody mohou při teplotách nižších než 10 °C ztratit svou chuť.
Maso a mléčné výrobky uložte do boxů
Spodní poličku hned nad šuplíkem byste měli mít vyhrazenou pro maso a ryby. Ty dejte vždy do uzavíratelných boxů a udržujte je dostatečně daleko od ostatního jídla.
Nad ně na prostřední poličku (nebo poličky, podle velikosti lednice) umístěte salámy, sýry a další mléčné výrobky.
Je především nutné si pamatovat, že tyto potraviny v žádném případě nepatří do dvířek lednice. Tam se totiž teplota nejčastěji mění a velmi rychle by došlo k jejich zkažení.
Do dveří naopak patří do spodní poličky džusy a mléka, doprostřed marmelády, hořčice a další dochucovadla a na vrchní polici pak vajíčka a bujóny.
Potraviny k okamžité spotřebě
Vrchní police v lednici je určena pro jídla, která budete brzy jíst. Patří sem například zbytky od oběda, chlebíčky či zákusky.
Myslete na to, abyste jídlo do lednice dávali vždy vychladlé. Jednak se vám pak nestane, že by se například omáčka srazila, zároveň nepoškodíte vzniklou párou svůj spotřebič.
Zdroj: The Spruce, Good Housekeeping, The Kitchn, Greatist
Autor: Šárka Cvrkalová