Polská kopytka se hodí k nejednomu jídlu. Připravíte je i ze zbytků

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kopytka
Zdroj: Shutterstock

Pokud jste si jeden den dali k obědu brambory, ale trochu jste to přehnali s jejich množstvím, možná přemýšlíte, jak je zužitkovat do dalšího receptu. Nemusíte je jen ohřát a opět jíst k masu, existují i další způsoby jejich zpracování. A jedním z nich jsou i polská kopytka.

Kopytka jsou malé bramborové noky kosočtvercového tvaru. Název v překladu do češtiny skutečně znamená kopýtka, která mají údajně knedlíčky připomínat. Recept na kopytka je v podstatě velmi podobný tomu na noky. Rozdíl je především ve tvaru a v tom, k čemu se podávají.

Server Polonist uvádí, že kopytka jsou mnohem víc než jen knedlíčky, a to i díky univerzálnosti. Dají se totiž konzumovat k mnoha jídlům. Navíc na jejich přípravu nepotřebujete příliš surovin. Někdy vám stačí dokonce i zbytky brambor.

Snadný a rychlý recept

Pokud si chcete kopytka připravit doma, budete k tomu potřebovat brambory, ideálně vařené ve slupce. Pokud ale máte brambory z předešlého oběda a byly vařené jinak, nic se neděje, poslouží také jako vhodný základ.

Kromě brambor si připravte vajíčko, sůl a mouku. Té budete potřebovat zhruba třetinu váhy brambor. Pidávat ji do těsta budete podle toho, jak moc ho chcete zahustit. Pak už budete potřebovat jen větší mísu, hrnec a pánev.

Šťouchané brambory společně se solí a vajíčkem vložte do mísy, přisypte trochu mouky a zpracujte hladké těsto. Nesmíte ho zpracovávat příliš dlouho, mohlo by totiž ztuhnout a drolit se. Pak by se vám z něho kopytka nikdy nepodařila vytvarovat.

A na pánev s nimi

Z těsta vytvarujte malé kosočtverce připomínající kopýtka. Ta potom vhoďte do osolené vařící vody a vařte je zhruba 10 minut. Že jsou hotová poznáte podle toho, že vyplavou napovrch. Následně si na pánvi rozpalte trochu oleje.

Kopytka vyjměte z vody, dobře osušte, aby olej neprskal, následně je smažte po obou stranách dozlatova. Takto ohřátá jsou připravena ke konzumaci.

Existuje mnoho receptů, ve kterých kopytka využijete. Základem je maso se zelím, dát si k nim ale můžete například i špenát, ohřát je jen tak s cibulkou a kouskem uzeného nebo si k nim udělat sýrovou omáčku.

Právě pro svou univerzálnost je recept v Polsku tolik oblíbený a rozšířil se i do dalších zemí.

Zdroj: Polish Housewife, The Spruce Eats, Polonist

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články