Pišot: Tradiční romské jídlo, které můžete jíst naslano i nasladko

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Romsky pisot
Zdroj: Shutterstock

Pišot je jídlo chutné a velmi oblíbené především mezi Romy. Vychází totiž z jejich kultury. Jedná se o taštičky z jednoduchého těsta, které se plní obvykle bezmasou směsí a podávají se pak třeba s osmaženou cibulkou a kousky uzeného.

Pišot je tradiční romské jídlo, které se hojně připravovalo v minulosti a dělá se i dnes. Původně se pišot připravoval jako jídlo postní, protože je bezmasé.

Dnes se stále do náplně maso nepoužívá, někteří lidé si ale k jídlu rádi osmaží na kostičky nakrájené uzené, kterým pak taštičky posypou. Tradiční pišot je ale zcela bezmasý, píše Maková panenka.

Taštičky plněné bramborami

Na přípravu budete potřebovat 4 brambory, 1 žloutek, půl kilogramu hrubé mouky, máslo nebo olej, sůl a pepř. Brambory oškrabejte a uvařte je v hodně osolené vodě.

Z mouky a vody připravte těsto, ze kterého půjde vyválet placka. Tu nakrájejte na čtverečky. Doprostřed čtverečků dejte rozšťouchané brambory a přeložte ho napůl tak, aby vám vznikl šáteček. Pišot se vaří v osolené vodě, dokud nevyplave napovrch.

Slaná i sladká verze

Někdo plní taštičky pouze bramborami. V minulosti se k nim nejčastěji nepřidávalo nic, pak se ale začaly dělat náplně sladké i slané.

K bramborovému pyré můžete přidat kousek sýru, zelí, jinou nastrouhanou zeleninu, ale třeba také sušené švestky, tvaroh nebo povidla. Je jen na vás, zda budete pokrm jíst sladký a posypete si ho cukrem, nebo zvolíte verzi slanou a nakrájíte k ní kousek uzeného.

Někdy se v případě slaného pišotu taštičky také promíchávaly se smetanovo-česnekovou omáčkou nebo se podávaly se zelím či špenátem. Verzí pokrmu je opravdu hodně, a na chuť mu tak ve výsledku přijde nejspíš úplně každý.

Zdroj: Pro ženy, Jak v kuchyni, Maková panenka, YouTube

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články