Kynuté knedlíky s povidly jsou populární v mnoha zemích Evropy. Na Slovensku jsou známé jako parené buchty, které dělávaly už kdysi dávno babičky. V mnoha restauracích se ale objednat nedají. Pokud si na nich chcete pochutnat, musíte spoléhat na to, že si je uděláte sami doma.
Dříve se buchty dělaly v malých i velkých rodinách a na jejich přípravě se podíleli všichni členové. Dnes už to sice funguje trochu jinak, to ale neznamená, že si nemůžete parené buchty připravit přesně tak, jak je dělali tehdy.
Recept na parené buchty
Na přípravu buchet, nebo chcete-li knedlíků, budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 250 gramů polohrubé mouky, 30 gramů droždí, 300 mililitrů mléka, 2 vejce, 40 gramů cukru, rostlinný olej na pomazání, 400 gramů povidel a mleté ořechy na posypání.
Z vlažného mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte obě prosáté mouky se solí a zbytkem cukru. Ve směsi udělejte důlek a dejte do něj vejce. Pak přidejte kvásek a vytvořte tuhé těsto. To nechte na teplejším místě hodinu kynout.
Nesmí chybět máslo a cukr
Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte ho na vál a rozdělte na několik kousků. Ty potom plňte povidly a tvořte z nich kulaté knedlíky. Toto množství těsta by vám mělo vystačit asi na 18 až 20 kousků, záleží na velikosti, kterou zvolíte.
Knedlíky nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Následně dejte do hrnce vodu a nad ní na pařáčku knedlíky pařte. Pod pokličkou je nechte pařit 7 minut, potom by měly být hotové.
Knedlíky nakonec na talíři posypte namletými oříšky, prosátým moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Na tomto jídle si tak pochutnají děti i dospělí.
Zdroj: Ženy v mestě, Prima Fresh, Dobru chuť, Cat & Cook
Autor: Šárka Cvrkalová