Také máte na Vánoce rádi slepované cukroví? Například linecké nebo pudinkové kousky se často slepují marmeládou, někdo ale rád pro tento účel používá také čokoládové krémy. Kupovanou nutellu ale v tomto případě vynechte a připravte si lískooříškovou náplň do cukroví raději doma.
Kupovaná nutella je kalorická a rozhodně nepatří k nejzdravějším pokrmům. Dokonce se o ní tvrdilo, že způsobuje rakovinu. To sice studie z roku 2016 podle webu Examine vyvrátily, přesto je ale lepší udělat si nutellu domácí.
Přesně víte, co do ní dáváte
Kupovaná nutella vám v lednici vydrží poměrně dlouho. Je to ale způsobeno i tím, že je v ní mnoho konzervantů. Pokud si ji připravíte doma, budete přesně vědět, co do ní dáváte. A v lednici vám i tak zůstane použitelná i několik týdnů.
Na přípravu domácí nutelly budete potřebovat 100 gramů lískových oříšků, plechovku kondenzovaného mléka, 200 gramů mléčné čokolády, 2 lžíce kakaa, vanilkový extrakt a špetku soli.
Jako náplň i na zdobení
Kondenzované mléko rozehřejte v hrnci a přidejte k němu čokoládu. Jakmile se směs rozpustí, nechte ji vychladnout. Oříšky opražte v troubě a potom je rozmixujte najemno. Musíte je předem samozřejmě zbavit slupek, nebo si koupit oříšky už loupané.
Smíchejte čokoládovou směs s rozmixovanými oříšky, kakaem, vanilkou a špetkou soli. Vzniknout by vám měl hladký krém. Pokud bude příliš hustý, přidejte trochu mléka. Pak dejte nutellu do skleniček a uchovávejte ji v chladu.
Na Vánoce ji využijete jako krém, kterým spojíte cukroví. Některé druhy do ní ale můžete také namáčet. Poté je jen potřeba nechat ji v chladu zatuhnout. Hodí se například při výrobě nepečených rumových kuliček.
Zdroj: Chocolate coverec Katie, Healthline, Examine, ABC News
Autor: Šárka Cvrkalová