Napoleonův dort zní velmi honosně a také tak vypadá a chutná. Nenechte se ale zmást, neznamená to, že byste při jeho přípravě museli strávit v kuchyni hodiny těžké práce. Naopak je velmi jednoduchý a postup vás mile překvapí.
Je nepečený a na jeho základní přípravu potřebujete pouze tři suroviny. Pak je samozřejmě na vás, čím ho budete chtít dále dozdobit. Zdá se to až nemožné, ale skutečně je to takto snadné.
Napoleonův dort si připravte jako odpolední svačinku, pohoštění pro návštěvu nebo třeba jako dezert, který dáte dětem za odměnu místo čokolády.
Pouze 3 suroviny
Na přípravu tohoto dortu budete potřebovat pouze sušenky, zakysanou smetanu a kondenzované mléko. Smetanu a mléko smíchejte dohromady, použijte ale raději vařečku než metličku.
Metličkou byste totiž docílili jemnější struktury, my ale potřebujeme tekutinu spíše hustou. Následně rozdrťte větší množství sušenek a přidejte je do poloviny směsi. Když vše zamícháte, vznikne vám tuhá hmota, která by měla jít dobře tvarovat.
Ojedinělé skládání těsta
Napoleonův dort je typický tím, že nejde jen o obyčejné rozprostření těsta na plech. Skládá se z menších proužků, které dáváte na sebe. Nejprve z hmoty vytvořte větší množství kuliček, které rozválejte na delší válečky.
Ty potom naskládejte do kulaté formy vedle sebe tak, aby pokryly její dno. Navrstvěte na ně zbylou polovinu krému a pokračujte, dokud nebude dort dostatečně vysoký.
Poslední vrstva je potom krémová a na ni můžete nasypat ještě moučkový cukr a dozdobit ji podle chuti třeba jahodami. Kraje dortu můžete, ale nemusíte, posypat drcenými oříšky. Dort nechte ztuhnout v lednici. Nakonec po rozkrojení vytvoří proužky v něm zajímavou mozaiku.
Zdroj: Garden Fire News, Sweet Savory
Autor: Šárka Cvrkalová