Vajíčka se dají připravit na mnoho způsobů. Někdo je má rád míchaná, někdo je jí natvrdo, jiný nahniličko. Už jste ale zkoušeli vajíčka doma nakládat? Není na tom nic náročného. Dá se také zvolit celá řada cest, kterými se můžete vydat.
Vajíčka přinášejí našemu tělu hodně bílkovin, mají nízkou kalorickou hodnotu a dodávají nám energii. Jde o zdravé jídlo, které by měl do svého jídelníčku zařadit každý, kdo se snaží shodit nějaké to kilo.
Pokud už vám vajíčka na běžné způsoby nechutnají a hledáte něco výjimečného a jiného, zkuste si je naložit podle některého z následujících receptů. Ať už milujete ostřejší chutě, nebo spíše příchuť masa, rozhodně si vyberete.
Vajíčka à la utopenci
Naložené párky známé jako utopenci nejspíš miluje každý pořádný chlap. I dámy si ale jednou za čas tuhle lahůdku dopřejí. A když to jde s masem, proč by to nešlo s vajíčky?
Na nakládaná vejce à la utopenci budete potřebovat vajíčka, papriku, česnek, 250 mililitrů octa, 250 mililitrů vody, lžičku soli, lžíci cukru, 2 lžičky hořčičných semínek, 4 hřebíčky, 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a lžičku pepře.
Vajíčka povařte 10 minut a pak je společně s paprikou nakrájenou na větší kousky, česnekem a cibulí naložte do sklenic. Ze zbylých surovin si připravte nálev, kterým je zalijete.
Minimálně týden by se měla vajíčka nechat uležet, pak jsou připravena ke konzumaci.
Pikantní naložená vejce
Nálev si v tomto případě připravíte úplně stejně, jako ten na vajíčka předešlá. Rozdíl bude v tom, že do něj přidáte semínka chilli papriček. Místo papriky pak použijete kapie a česnek před nakládáním rozpůlíte, aby se jeho látky v nálevu krásně uvolnily.
Takto nakládaná vajíčka jsou ideální k masu, které jejich ostrou chuť krásně zjemní. Aby se ostré chuti krásně uležely, nechte vajíčka naložená minimálně 10 dní.
Vajíčka nakládaná s uzeninou
Pokud chcete, aby měla vajíčka netradiční chuť, můžete si je připravit nejen podobně jako utopence, ale rovnou přímo k utopencům. Společně s cibulí a paprikou (pálivou podle vaší chuti) naložte do láku také špekáčky.
Párky budou chutnat jako klasičtí utopenci, vejce nicméně získají jemný masný nádech.
Zdroj: Small Town Woman, Delicious Table, A Simple Home Cook
Autor: Šárka Cvrkalová