Mražení ovoce: Jaké druhy se na to hodí a tipy na uskladnění

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Mrazene ovoce
Zdroj: Shutterstock

V současné době ve velkém dozrávají kanadské borůvky, ostružiny a maliny. Někteří z vás mají možná na zahradě zásoby i dalšího ovoce. Pokud nevíte, co s ním, část se ho dá uložit do mrazáku. Při mražení ovoce je ale dobré postupovat podle následujících tipů.

V obchodech se dá koupit mražené ovoce poměrně běžně. Například taková směs na smoothie drinky obsahující lesní ovoce nebo třeba mražené mango se prodávají v každé samoobsluze. Je tedy jasné, že zamražení ovoci nijak neublíží.

Připravte si vše potřebné

Pokud se chystáte během léta zamrazovat větší množství ovoce, je samozřejmě třeba postupovat podle určitých kroků, abyste si v mrazáku jen zbytečně neudělali nepořádek.

Jako první je potřeba samotný mrazák uklidit, připravit v něm prostor a zkontrolovat potraviny, které už v něm jsou.

Dále budete potřebovat ideálně plastové pytlíčky, tvořítka na led a něco, čím jednotlivé potraviny popíšete. Důležité je pro přehlednost uvádět nejen název ovoce, ale i datum zmražení, radí Real Simple.

Ne všechny druhy ovoce jsou pro mražení vhodné. Academy of Nutrition and Dietics například nedoporučuje jablka nebo citrusy, které mají hodně šťávy.

Co a jak mrazit?

Ovoce ideálního k zamražení je celá řada. Prvním z nich jsou maliny, borůvky a ostružiny. Před zmražením je zbavte stopek, očistěte a zakápněte citronovou šťávou, která slouží jako konzervant.

Stejně postupujte i u jahod, které navíc můžete před umístěním do pytlíku rozdělit na poloviny, aby potom rychleji rozmrzaly. Do mrazáku můžete dát dále i angrešt nebo rybíz.

Mrazit se dají také peckoviny. Švestky, meruňky či broskve předem vždy zbavte slupek a pecek a pokrájejte je na malé kousky. Skvěle se mrazí také exotické ovoce jako mango nebo kiwi.

Kromě toho, že si ovoce dáte do pytlíčků, můžete ale využít i další originální způsob mražení. Nasypte s trochou vody do tvořítek na led i malé kousky jahod, borůvky nebo ostružiny. Potom v létě můžete nápoje nejen osvěžit, ale také příjemně doplnit lahodným ovocem.

Zdroj: Hight Speed Training, Academy of Nutrition and Dietics, Real Simple

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články