Mražená jídla se stávají stále oblíbenější alternativou k vaření z čerstvých potravin. Nadále je však vnímáme jako méně zdravá a kvalitní, přitom v některých případech neoprávněně. Při jejich používání se ale vyhněte běžným chybám.
Vzhledem k nabitému rozvrhu je někdy těžké najít si čas na přípravu zdravých domácích jídel. Mražená jídla představují jednoduché řešení. Vybrat si můžete ze široké nabídky pokrmů, které mají oproti čerstvým potravinám řadu výhod, ale také rizik. Pojďme se na ně podívat blíže.
Mražená jídla vs. fast food
Mražená jídla mají obecně špatnou pověst, někdo je považuje dokonce za horší než fast food, což ale není úplně pravda.
Studie zveřejněná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zjistila, že lidé, kteří pravidelně jedí mražená jídla, zkonzumují denně o 253 kalorií a 2,6 gramů nasycených tuků méně než lidé, kteří jedí jídla z rychlého občerstvení. Dospělí, kteří jedli mražené pokrmy, měli navíc vyšší denní příjem důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina a draslík.
Doplňme, že studii financovala společnost Nestlé USA, výrobce mnoha oblíbených značek mražených potravin. Zjištění však prošla recenzí a jsou považována za nestranná.
Mražená jídla vs. čerstvé potraviny
Hlavní výhodou mražených jídel, kvůli které roste jejich obliba, je časová úspora. Nevyžadují dlouhou přípravu. Ohřejete je, případně uvaříte, a máte hotovo. Mražené potraviny lze navíc skladovat po delší dobu než čerstvé potraviny, aniž ztratí na kvalitě.
Už ani neplatí to, že mražené potraviny musí být méně kvalitní. Podle webu Eat Right si mražené potraviny zpravidla zachovávají vitamíny a minerály a nemění se v nich obsah sacharidů, bílkovin ani tuků. V některých případech mají zmrazené potraviny více vitamínů a minerálních látek než čerstvé, protože čerstvé potraviny je časem ztrácejí, zatímco zmrazení živiny zachovává.
Na druhou stranu v mražených výrobcích najdete více nasycených tuků, přidaných cukrů a soli. Připomeňme také, že některé mražené pokrmy obsahují více než jednu porci, což znamená, že pokud sníte celé balení, budete muset zdvojnásobit nebo ztrojnásobit kalorie a živiny uvedené v nutričních údajích na obalu výrobku. Čerstvé potraviny navíc obvykle nabízejí lepší chuť a strukturu. Mražená jídla mohou být někdy trochu vodnatá až rozbředlá, což může ovlivnit celkový zážitek.
Nesmíme zapomenout ještě na jeden faktor, který hraje ve prospěch mražených potravin. Obzvláště sezónní suroviny, jako ovoce či zelenina, vyjdou levněji mražené než jejich čerstvé ekvivalenty. Pokud tedy v zimě dostanete chuť na ovoce, minimálně ekonomicky vyjdou mražené produkty mnohem výhodněji.
Jak správně rozmrazovat potraviny
Rozmrazování potravin ponecháním na lince nebo vložením do horké vody není bezpečné. Vnější část se bude rozmrazovat rychleji než ta uprostřed, a mohou se v ní tedy začít množit bakterie. Nejlépe uděláte, když dáte potraviny do chladničky a necháte je pomalu rozmrazit.
V případě nouze můžete použít také mikrovlnnou troubu. Rozmražené potraviny však musíte ihned uvařit, jinak se v nich můžou množit bakterie. Znovu zmrazit můžete pouze potraviny, které jste nechali rozmrazit v ledničce, učiňte tak maximálně do dvou hodin od rozmrazení.
Zdroj: Frozen meal eaters have better intakes of key nutrients for fewer calories than QSR eaters, 2014, Eat Right, Health Digest, Health University of Utah, The Daily Meal, Deloitte Insights
Autor: Dominika Jandorová