O jedlém hmyzu se v poslední době mluví čím dál častěji. V České republice se lidé stále dělí na dva tábory. Zatímco jedni si například sušené červy dávají jako zdravou proteinovou svačinku, jiní by je do úst nevzali. V mnoha kulturách se ale jedí i další drobní živočichové. V Jižní Americe jsou oblíbenou pochoutkou mravenci.
Jak píše server Healthline, mnoho lidí má v posledních letech strach z nedostatku potravin. Hmyz se stal dostupným a levným zdrojem bílkovin. Jeho konzumace tak v mnoha zemích stoupá.
Mravenci se jedí už od 7. století
Konzumace hmyzu není žádnou novinkou. Už naši předci kdysi běžně konzumovali kobylky, červy, nebo právě mravence. Ti se dokonce od 7. století úmyslně sklízeli, uvádí Wiley Online Library.
V současné době jsou především takzvaní big-bottom ants velmi oblíbení v Jižní Americe. A není to jen z toho důvodu, že by se lidé báli nedostatku potravin. Mravenci jsou zde považováni za delikatesu. Ochutnali byste?
Sběr mravenců a jejich příprava
Mravenci, kterým se říká big-bottom ants, mají větší články těla, díky čemuž také obsahují více bílkovin. Jejich sklizeň se provádí obvykle v období od března do května, popisuje Tasting Tables.
Následně se buď mravenci zaživa uchovávají ve speciálních teráriích, nebo se mrazí. V obou případech se později praží. Pak se konzumují jako zdravá proteinová svačinka.
V některých místech Jižní Ameriky se nicméně dají běžně pražení mravenci objednat například i jako přídavek na pizzu nebo součást rizota. Někdy se obalují ve slaném či sladkém těstě, nejoblíbenější jsou ale jen obyčejně pražení.
Zdroj: Tasting Tables, Wiley Online Library, Fao, Přehledně24, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová