Říká se jí mořská cibule, oficiální název rostliny ale zní snědek ocasatý. Navzdory jejímu názvu se nejedná o rostlinu, jejíž plody byste využili při pečení masa nebo na smažení. To ale neznamená, že není léčivá. Naopak má mnoho pozitivních přínosů pro zdraví.
Ačkoli u nás není příliš rozšířená, sehnat se dá. Mnoho lidí ji pěstuje jako okrasnou rostlinu v květináči. Název získala podle toho, že skutečně připomíná cibuli.
Není cibule jako cibule
Mořskou cibuli pěstovaly už naše babičky. Ty ji používaly především jako lék na popáleniny, záděry, třísky a odřeniny. Tehdy se jednalo právě o snědek ocasatý. Existuje ale ještě jedna rostlina, které se říká mořská cibule.
Scilla maritima je květina, jejíž sušený kořen se v Africe používá jako jed na krysy. Přiložení jejích listů na ránu by vám způsobilo silné záněty.
Na rozdíl od snědku tak tato mořská cibule rozhodně léčivá není.
Léčivé účinky
Snědek ocasatý má celou řadu využití. Podle webu Polgara dokonce v mnohém předčí i léčivé účinky aloe vera. Stačí ustřihnout kousek listu, ze kterého po rozmačkání teče šťáva.
Tu můžete používat na popáleniny i odřeniny. Pokud si zadrhnete třísku, snědek vám ji pomůže díky látkám obsaženým v listech snadněji vytáhnout. Rány se díky použití rostliny dezinfikují a rychleji hojí.
Listy cibule se dají také svařit do čaje, který je údajně skvělý proti chřipce a nachlazení. Snědek také dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.
Pokud se ale rozhodnete si mořskou cibuli pořídit domů, dejte si pozor, abyste vybrali tu správnou.
Zdroj: Plantarium, Gardening Know How, The Spruce, Science Direct
Autor: Šárka Cvrkalová