Milionářské řezy mají ve světě mnoho variant. Někdy se podávají s hořkou čokoládou a jahodami, jindy jde o kombinaci čokolády bílé s malinami a dalším ovocem. A právě druhou variantu receptu vám nyní představíme.
Na první pohled je vidět, že jde o luxusní jídlo, které se hodí pro náročné hosty. Jeho příprava sice není nijak složitá, i tak ale řezy na talíři dobře vypadají a jejich tři vrstvy tvoří jakousi mozaiku, která okouzlí. A jak se říká, jídlo by mělo chutnat mimo jiné také očima.
Lahodný máslový korpus
Na těsto na milionářské řezy budete potřebovat 140 gramů mletých mandlí, 80 gramů hladké mouky, 70 gramů cukru krupice, vanilkový cukr a 175 gramů másla. Troubu si předehřejte na 170 °C.
Mouku promíchejte s mandlemi a oběma cukry. Do směsi přidejte na kostičky pokrájené studené máslo. Potom vytvořte z celé směsi drobenku, kterou navrstvíte na plech a umačkáte prsty tak, aby vám vznikl korpus. Ten potom pečte v troubě zhruba 15 minut.
Krém z bílé čokolády
Na krém, kterým budete řezy plnit, si připravte 200 gramů másla, 70 gramů cukru, plechovku kondenzovaného mléka, bílou čokoládu a šťávu z jahod nebo malin. Všechny ingredience smíchejte do hustého krému.
Korpus po vytažení z trouby rozřízněte na tři stejné pruhy. První natřete krémem a přiložte na něj druhý. Pak postupujte stejně ještě jednou, aby vám vznikly pruhované řezy. Na ně navrch naneste poslední vrstvu krému. Na tu pak poklaďte čerstvé plátky jahod nebo maliny.
Celé dílo nechte v ledničce několik hodin ztuhnout. Podává se pak ke kávě po nedělním obědě nebo návštěvám, které chcete zaujmout. Ačkoli je to totiž na přípravu dort poměrně snadný, svou chutí i vzhledem oslní i náročné hosty.
Zdroj: The Baking Explorer, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová