Štolu dnes pořídíte prakticky v každém obchodě. Její ceny se ale pohybují kolem 120 korun za kus a mnoho lidí to od koupě odrazuje. Pokud máte tuhle tradiční vánoční pochoutku rádi, připravte si ji letos raději doma.
Tradiční štola pochází z Drážďan. Péct ji zde může pouze 140 ověřených pekařů, kteří při její tvorbě používají velmi specifickou recepturu. Patent si pochoutka získala v roce 1920 a od té doby tajemství pečlivě střeží Svaz na ochranu Drážďanské štoly, uvádí iDNES.
První štola se přitom podle webu Liberecký deník objevila už v roce 1474. Původně šlo o postní pečivo z mouky a droždí, až časem se pak změnilo do podoby, ve které ho známe dnes.
Štolu si připravíte i doma
Ačkoli recept na tradiční štolu je veřejnosti utajený, můžete si její velmi podobnou kopii udělat i doma. Budete na ni potřebovat poměrně dost surovin a je také třeba se připravit na to, že jde o kalorickou bombu. Její chuť je ale nenahraditelná.
Na pečení štoly si připravte 500 gramů mouky, prášek do pečiva, 150 gramů cukru, 2 žloutky, sůl, 2 lžíce rumu, lžičku drcených mandlí, muškátový oříšek, 150 gramů másla, 50 gramů sádla, 250 gramů tvarohu, 100 gramů sušených brusinek, 100 gramů rozinek, 100 gramů kandovaného pomeranče a na obalení 60 gramů másla, moučkový cukr a vanilkový cukr.
Jak na přípravu štoly
Sypké ingredience na štolu dejte do kuchyňského robotu a promíchejte je. Ve směsi potom utvořte důlek, do toho dejte rum, žloutky a muškátový oříšek. Následně přidejte změklé máslo, sádlo a tvaroh. Vše promíchejte a zpracujte hladké těsto.
Do toho poté vmíchejte rozinky, brusinky a kandovaný pomeranč. Z těsta vyválejte 2 ovály. Ten větší uprostřed zmáčkněte a posaďte na něj ten menší. Takto připravenou dejte štolu péct na 170 °C na 45 minut.
Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným horkým máslem a hojně pocukrujte cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Pak nechte pečivo asi 2 týdny rozležet a na Vánoce bude úplně dokonalé.
Zdroj: Pro ženy, Blog deco Doma, Top recepty, iDNES, Liberecký deník
Autor: Šárka Cvrkalová