U nás se jí někdy říká mučenka, daleko známější je ale pod pojmem maracuja. Tohle tropické ovoce, někdy nazýváno také Kristovo ovoce, je i v České republice čím dál oblíbenější. A není se čemu divit, kromě lahodné chuti totiž nabízí také velké množství zdravotních přínosů.
Maracuja se běžně pěstuje v zemích s tropickým podnebím. Jde o ovoce o velikosti mandarinky, které nabízí šťavnatou dužinu a velké množství křupavých peciček. Není problém ji sehnat i u nás, ne vždy ji ale najdete v regálech supermarketů.
Chutná a zdravá
Maracuja je ovoce plné vitamínů i minerálů. Obsahuje velké množství železa, hořčík, fosfor, vápník či vitamíny A, B, C a E, píše Medical News Today.
Díky tomu je vhodná jako prevence proti nemocím, posiluje imunitu a především v chladných měsících chrání tělo před chřipkou a nachlazením. Kromě toho ale působí blahodárně také na psychiku.
Ovoce má zklidňující účinky a doporučuje se lidem, kteří trpí psychickými poruchami, úzkostmi a depresemi. Pomáhá také klidnému spánku, uvádí Healthline.
Pozor na slupku
Maracuja se dá jíst samotná, jde z ní ale dělat také mnoho dezertů nebo lahodných drinků, pokud vám v nich tedy nevadí drobné pecičky. Při zpracování ovoce ale dejte pozor na jeho slupku.
Ta totiž obsahuje malé množství jedovatého kyanidu. Jeho konzumace by rozhodně neměla smrtící účinky, i tak by vás ale poté mohl pořádně potrápit žaludek. Jinak je ale ovoce pro tělo pouze a jenom přínosem a do jídelníčku by ho jednou za čas měl zařadit každý.
Zdroj: WebMD, Medical News Today, Healthline, BBC Good Food, Beaumont, HealthifyMe
Autor: Šárka Cvrkalová