Madlenky: Lehké francouzské cukroví z piškotového těsta zvládne i úplný neumětel

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
madlenky
Zdroj: Shutterstock

Ne všechno cukroví je velká cukrařina a vyžaduje zručnost. Takové francouzské madlenky zvládne i úplný neumětel, který se v kuchyni jen nachomýtl v touze také něco na Vánoce upéct. Madlenky jsou jednoduché na přípravu a vynikající ke kávě.

Madlenky jsou symbolem Francie, ačkoliv je možná ve věhlasu předběhlo víno, bagety a sýry. To ale určitě neubírá nic na jejich chuti.

Historie je nejasná

Jako o místě původu madlenek se často hovoří o obci Commercy v Lotrinsku, kde se měly objevit kolem roku 1700 v souvislosti s legendou o dívce Madeleine, jež je měla péct lotrinskému vévodovi. Jiní zase věří, že první madlenku upekl až v 19. století cukrář, který se jmenoval Jean Avice.

Dle serveru The Culture Tip má s jejich popularitou mnoho společného i filosof Marcel Proust, který je považoval za francouzské kulturní dědictví.

Každopádně toto drobné sladké pečivo bylo oblíbené mezi vyšší vrstvou i rolníky.

Madlenky se dělají z vajec, mouky, cukru a másla. Charakteristické jsou svým tvarem – vypadají jako mušle se zkosenými hranami.

Madlenky zvládnete doma

Na madlenky je nejjednodušší použít nějakou formičku s jednotlivými tvary. Pokud ale doma nemáte zrovna mušličky, použijte jinou formu dle svého výběru. Ideální je silikonová forma na pracny.

Co se týče ingrediencí, budete potřebovat 1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku másla, 2 vejce, 3/4 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžíci citronové kůry, 1/3 hrnku cukru krupice a špetku soli.

Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu potřete rozpuštěným máslem a zaprašte moukou. Takto připravenou si ji dejte stranou.

Zbytek rozpuštěného másla nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyšlehejte si vajíčka, vanilkový extrakt a špetku soli. Postupně do sněhu přidávejte cukr, směs vám bude houstnout.

Vznikne žlutá pěna, do níž dejte špetku soli a citronovou kůru. Pak přijde řada na prosátou mouku, kterou do směsi rovněž přidejte.

Jako poslední surovinu přilijte rozehřáté máslo pokojové teploty. Po tomto kroku zapracujte kompaktní těsto.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 15 minut. Až budou madlenky hotové, vysypte je z formy a pocukrujte. Podávejte ke kávě.

Zdroj: The Culture Tip, Vaření.cz, Cake Central

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články