Macecha řezy: Nečekaně božský dezert, který je navíc snadný na přípravu

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Macecha rezy
Zdroj: Shutterstock

V pohádkách bývají macechy zlé ženy, které se o rodinu nestarají. Neuklízí, nevaří, nepečou, jen plýtvají peníze svého muže a jsou nepříjemné na nevlastní děti. Najdou se ale očividně i macechy, které se v kuchyni ohánět umí. Jak jinak by vznikl tento nečekaně božský dezert, který podle nich nese název?

Macecha řezy jsou jednoduchým dezertem, kterým potěšíte celou rodinu. Dvoubarevné těsto s pudinkem zdobené šlehačkou a čokoládou je vynikajícím tipem také na pohoštění větší návštěvy. A příprava je skutečně snadná.

Co budete potřebovat

Na přípravu macecha řezů budete potřebovat 2 čokoládové pudinky, 800 mililitrů mléka a 5 lžic cukru na náplň.

Na těsto si připravte 250 gramů hladké mouky, 250 gramů cukru, 100 mililitrů vody, 100 mililitrů oleje, 5 vajec, prášek do pečiva a kakao.

Na krém budete potřebovat 250 mililitrů šlehačky, 1 ztužovač, 2 vanilkové cukry, 500 mililitrů zakysané smetany. Na posypání dezertu si pak připravte hořkou nebo mléčnou čokoládu podle chuti.

Příprava dezertu

Nejprve si uvařte pudink, který necháte vychladnout. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte k nim olej. Do nich potom opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec i bílkový sníh.

Pekáč vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Polovinu těsta do něj nalijte. Druhou část obarvěte kakaem a nalijte na těsto bílé. Navrch pak lžící nandejte pudink.

Dezert dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C zhruba na 30 minut. Mezitím ušlehejte šlehačku, přidejte do ní ztužovač, smetanu a cukr. Polevou pak potřete upečený dezert a navrch nastrouhejte čokoládové hoblinky.

Zdroj: Český rozhlas Brno, Tradiční recepty, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články