Luštěniny a med vydrží věčně. Maso ale po datu spotřeby nikdy nekonzumujte

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zena u lednicky
Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí potraviny s prošlou minimální dobou trvanlivosti vyhazuje. Je ale třeba si uvědomit, že slovo „minimální“ hraje v tomto případě důležitou roli. Jde totiž o datum, do kterého je jídlo rozhodně v pořádku a i po něm někdy může být neškodné. U každé potraviny je to ale jiné.

Jistě jste mnohokrát narazili v obchodě na sekci potravin s prošlou minimální dobou trvanlivosti. Prodávají se za nižší cenu, obvykle to ale neznamená, že jsou zdraví škodlivé. U kterých potravin je třeba si dávat dobrý pozor, a které naopak můžete konzumovat bezstarostně i dlouho po datu spotřeby?

Potraviny, které se nikdy nekazí

Některé potraviny se nezkazí ani po mnoha letech. Třeba taková rýže vydrží až 30 roků, píše web Pro ženy. Na tmavém a suchém místě vydrží desetiletí také luštěniny. Známou potravinou bez data spotřeby je dále med.

Spotřebujte do…

Někdy jsou produkty označeny datem minimální doby trvanlivosti, po které jsou ještě často jedlé. Jiný případ ale nastává, pokud je na nich napsáno „Spotřebujte do…“ V tomto okamžiku je třeba do daného data jídlo zkonzumovat, nebo ho vyhodit, protože může být zdraví nebezpečné, vysvětluje Blesk.

K jídlům, která můžete bezpečně konzumovat i po datu spotřeby patří třeba vajíčka, která vydrží až 3 týdny. Je ale třeba je vždy rozklepnout a zkontrolovat, takže se nedoporučuje prošlá vajíčka vařit. Nenačatá marmeláda vydrží až 5 měsíců po době trvanlivosti.

Jogurty a mléko můžete konzumovat i tři měsíce po datu spotřeby, pokud jste je do té doby neotevřeli. Čokoláda se dá jíst i měsíc po době spotřeby, a to i přesto, že je na ní šedý povlak. Ten neznačí zdravotní závadnost, může ale změnit chuť produktu.

Která jídla po datu spotřeby nejíst?

Pokud maso dáte do mrazáku, situace se mění. Pokud si ho ale koupíte a nespotřebujete ho do data uvedeného na obalu, neriskujte. Ani o den starší maso se nedoporučuje konzumovat, protože může obsahovat bakterie, které vás v těle mohou pořádně potrápit.

Stejně tak se raději vyhněte prošlým pomazánkám a lahůdkovým salátům, po kterých byste se mohli potýkat se střevními problémy. U těchto jídel vždy dodržujte datum uvedené na obalu.

Zdroj: Blesk, Pro ženy, Top Recepty, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články